13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul de Interne recunoaște neglijența Belgiei în gestionarea cazului Bakraoui

Ministrul de Interne recunoaște neglijența Belgiei în gestionarea cazului Bakraoui

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a recunoscut vineri că au existat neglijenţe în gestionarea cazului Ibrahim El Bakraoui, unul dintre presupuşii autori ai atacurilor teroriste de marţi, informează EFE, citată de Agerpres.

Jan Jambon consideră ‘inacceptabil’ faptul că nu s-a făcut ‘nimic esenţial’ în intervalul de timp dintre arestarea acestuia în Turcia şi expulzarea lui în Olanda.

‘În urma unei reuniuni cu poliţia federală, am tras concluzia că cineva a fost neglijent, nu a fost suficient de proactiv şi nici nu s-a implicat într-un dosar în care am fi putut remarca de la început că este vorba despre terorism’, a spus, în parlamentul belgian, Jan Jambon, care şi-a prezentat joi demisia, dar premierul Charles Michel i-a respins-o. 

Nu trebuie să fii ‘superactiv’ ca să poţi înţelege că există o probabilitate foarte ridicată ca o persoană cu profilul lui El Bakraoui – condamnat la zece ani de închisoare, încarcerat timp de mai mulţi ani, care pleacă în Siria şi este prins la frontiera turco-siriană – să fie combatant străin, a indicat Jan Jambon.

Potrivit acestuia, El Bakraoui – cetăţean belgian – a fost arestat de autorităţile turce pe 11 iunie 2015 în apropierea frontierei cu Siria, iar pe 26 iunie poliţia turcă l-a informat despre acest caz pe ofiţerul de legătură belgian în Turcia. 

Acesta din urmă a transmis informaţia pe 29 iunie poliţiei judiciare belgiene, care i-a comunicat la rândul ei că El Bakraoui are cazier, fiind condamnat în Belgia la zece ani de închisoare pentru jaf armat. 

În data de 14 iulie la ora 10:14, Turcia a trimis o ‘notă verbală’ prin mail în limba turcă ambasadei Belgiei la Ankara pentru a o înştiinţa că El Bakraoui va pleca către Olanda cu un avion care va decola în aceeaşi zi la ora 10:40. Totuşi, continuă oficialul belgian, El Bakraoui nu a plecat cu acel avion, iar în ziua următoare ofiţerul belgian de legătură din Turcia a fost informat la o întâlnire cu responsabili ai poliţiei turce că El Bakraoui a fost arestat în Turcia pentru terorism, iar dacă autorităţile belgiene doresc informaţii suplimentare despre acest caz trebuie să le solicite în scris. 

Ministrul Jan Jambon a susţinut mai departe că aceste solicitări au fost formulate, dar autorităţile turce au răspuns abia în ianuarie 2016, confirmând că El Bakraoui a fost arestat pentru ‘legături cu zona de conflict’, răspuns parvenit cu mult timp după transferul lui El Bakraoui în Olanda, care a avut loc pe 20 iulie. 

Însă pe lângă aceste acuzaţii aduse Turciei, Jan Jambon i-a reproşat şi ofiţerului belgian de legătură în Turcia că ‘nu a făcut nimic substanţial’ între momentul în care a fost înştiinţat de reţinerea lui El Bakraoui şi plecarea acestuia în Olanda. ‘Modul în care s-a procedat este inacceptabil şi îmi asum consecinţele’, a conchis ministrul belgian de interne. 

Şi colegul său de la externe, Didier Reynders, a declarat că metoda folosită de Turcia pentru a comunica expulzarea lui El Bakraoui este una neobişnuită. Însă ministrul belgian al Justiţiei, Koen Geens, a apreciat că va trebui verificat dacă ansamblul informaţiilor în acest caz au fost comunicate şi tratate corect. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că, în vara anului trecut, ţara sa l-a arestat şi expulzat în Olanda pe unul dintre jihadiştii care au participat la atacurile teroriste comise marţi la Bruxelles. Şeful statului turc a asigurat că atât Belgia, cât şi Olanda au fost avertizate că este vorba despre un ‘combatant străin’, cetăţean belgian. Potrivit lui Erdogan, acesta ar fi fost trimis în Olanda la cerere, după ce autorităţile belgiene nu au reuşit să dovedească faptul că ar avea legături cu grupări teroriste.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă