16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul român de Externe: Închiderea unor școli românești din Ucraina nu va...

Ministerul român de Externe: Închiderea unor școli românești din Ucraina nu va ajuta bugetul Ucrainei

Victor Micula, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a declarat miercuri, la o recepție organizată cu ocazia Zilei Naționale a Ucrainei, că închiderea unor școli românești sau ale altor minorități ori comasarea lor cu școli ucrainene nu va duce la o reechilibrare a bugetului ucrainean, informează Agerpres.

În schimb, această decizie poate avea un impact negativ semnificativ pentru minoritățile respective, a spus oficialul MAE.

“Pornind de la propria noastră experiență, ceea ce vă putem recomanda este ca întotdeauna când e vorba de minorități naționale să nu includeți măsurile de austeritate. Vă putem spune din propria noastră de experiență că nu bugetele minorităților naționale de la noi din țară sunt cele care echilibrează sau dezechilibrează deficitul bugetar. Drept urmare, închiderea unor școli românești sau altor minorități sau comasarea acestor școli cu școli ucrainene nu vor fi măsuri care pe termen scurt sau lung să ducă la o reechilibrare a bugetului ucrainean, dar sunt măsuri care pot avea un impact negativ semnificativ pentru aceste minorități”, a afirmat Micula.

El a susținut un discurs la recepția organizată de Ambasada Ucrainei, în prezența însărcinatului cu afaceri al Ucrainei în România, Teofil Redniuk, și a altor reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în România, printre care ambasadorii Statelor Unite, Germaniei, Marii Britanii și Italiei.

Demnitarul român a precizat că minoritățile sunt o “comoară” pentru societățile în care se află și reprezintă legături între state.

“Ele reprezintă o comoară care îmbogățește societatea ucraineană, așa cum minoritatea ucraineană și celelalte minorități care există în România îmbogățesc societatea românească, iar aceste minorități pe care le aveți mai ales în vestul Ucrainei reprezintă o șansă de a demonstra celor din est că statul ucrainean protejează drepturile minorităților naționale și acestea pot să reprezinte punți de legătură între țări și nu neapărat scuze inventate pentru intervenții militare pe teritoriul unui stat încălcând legislația internațională”, a adăugat Micula.

El a amintit că România susține suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a exprimat speranța că greutățile cu care se confruntă Kievul vor fi depășite. De asemenea, secretarul de stat a exprimat speranța ca soluția la conflictul care macină societatea ucraineană să fie una care respectă pe deplin dreptul internațional.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă