Ministerul Culturii a depus o plângere penală în cazul parcării şi scărilor de piatră ce au fost executate fără autorizaţiile legale în faţa zidului de vest al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, a declarat, marţi, ministrul Hunor Kelemen, prezent în incinta monumentului istoric alături de premierul Emil Boc, informează Agerpres.
„Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara împotriva celor care au făcut aceste lucrări fără supraveghere arheologică şi fără descărcare arheologică. Vom vedea ce spune justiţia, cei care vor cerceta acest caz”, a spus ministrul Culturii, apreciind că este vorba despre o încălcare a Legii patrimoniului.
Hunor Kelemen a afirmat că în plângerea penală nu este menţionat un autor anume al faptelor descrise, organele de cercetare penală urmând să se pronunţe în acest sens. Afirmaţia ministrului Culturii a fost întărită de premierul Emil Boc care a precizat că Parchetul şi Poliţia vor trebui să identifice făptuitorii, instanţa de judecată urmând să stabilească pedeapsa ce va fi aplicată împotriva celor care au efectuat lucrările de construcţie.
Parcarea din faţa zidului de vest al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, în Munţii Orăştiei, a fost executată fără să existe autorizaţie de construire, fără descărcare arheologică şi fără supraveghere arheologică de specialitate, zona fiind una cu interdicţie pentru lucrări, după cum se arată într-un raport al unei comisii din partea Prefecturii Hunedoara, care a efectuat o anchetă administrativă în acest caz.
Parcarea a fost făcută în prima parte a lunii iulie, lucrarea fiind descoperită de o delegaţie a Comisiei Naţionale de Arheologie care efectua o vizită în judeţul Hunedoara. Specialiştii au observat că muncitorii săpaseră până în apropierea zidului monumentului istoric, iar pe drumul spre cetate fuseseră construite scări din bucăţi de piatră.
„Concluziile comisiei au relevat probleme deosebite în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de modernizare a drumului judeţean Costeşti – Sarmizegetusa, în principal din cauza lipsei autorizaţiei de construcţie şi avizelor de specialitate din punct de vedere al mediului şi culturii. Aceste lucrări nu s-au realizat sub stricta supraveghere a specialiştilor de mediu şi a celor de la Direcţia Judeţeană de Cultură, cum prevede legea. Lucrările efectuate nu respectă, în niciun fel, legalitatea”, declara, luni, prefectul Attila Dezsi, cu ocazia prezentării concluziilor comisiei de anchetă.
Raportul comisiei mai arată că amplasamentul parcării de 3.000 de metri pătraţi a fost stabilit chiar în apropierea zidului de vest al cetăţii dacice, poziţia fiind „extrem de vulnerabilă” pentru acesta. Documentul precizează că executarea fără supraveghere arheologică a lucrărilor a compromis vestigiile din perimetrul exterior al zidului.
Comisia de anchetă a mai relevat şi faptul că Primăria comunei Orăştioara de Sus, pe raza căreia se află cetatea Sarmizegetusa Regia, a emis ilegal o autorizaţie de construire în anul 2005, fără să aibă la bază o expertiză tehnică şi nici acordul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara.
Deoarece prin executarea parcării a fost afectat „iremediabil” situl arheologic pe o adâncime de doi metri, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii formarea unei comisii de experţi care să analizeze situaţia creată