14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialMinerii de la CE Oltenia, aflați în greva foamei, vor să discute...

Minerii de la CE Oltenia, aflați în greva foamei, vor să discute cu ministrul Energiei

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia, aflați în greva foamei, în fața sediului din Târgu Jiu, vor să discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, informează Mediafax.

De asemenea, minerii cer ca managerul privat Laurențiu Ciurel să fie demis din funcție, intrucât ”a luat în derâdere protestul salariaților”.

Numărul angajaților de la Complexul Energetic Oltenia aflați în greva foamei în fața sediului din Târgu Jiu a ajuns la 35, după ce la protest au aderat și alți salariați.

Vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, afirmă că asupra protestatarilor au fost făcute presiuni pentru a renunța la acțiune, ei acuzând administrația că le impune angajaților să devină membri doar în sindicatele pe care conducerea Complexului Energetic Oltenia le agreează la negocieri.

Pârvulescu mai spune că protestul a fost declanșat din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă valabil pe anul în curs în cadrul CE Oltenia și a oricăror negocieri cu administrația pe această temă.

Trei dintre cei 32 de mineri care miercuri se aflau în greva foamei au renunțat la protest în cursul nopții, după ce starea de sănătate li s-a înrăutățit. Unul dintre aceștia a fost dus la spital de un echipaj al Ambulanței, dar nu a rămas internat, preferând să meargă acasă.

În schimb, la acțiunea de protest au aderat alți angajați, astfel că numărul acestora a ajuns în prezent la 35.

În paralel, cei 80 de mineri blocați de marți seară în subteranul minei Tehomir continuă protestul, refuzând să iasă la suprafață, după ce managerul privat Laurențiu Ciurel a refuzat miercuri seară să discute cu ei.

Ciurel s-a întâlnit însă cu o delegație formată din patru mineri, care i-au spus că protestatarii vor să primească la disponibilizare șase salarii compensatorii, nu unul sau două, cum oferă administrația CEO, iar în urma negocierilor nu s-a ajuns la niciun acord.

Conform vicepreședintelui FNME, Dumitru Pârvulescu, unul dintre minerii aflați în galeria minei Tehomir a luat decizia de a intra și el în greva foamei. Ceilalți mineri blocați în subteran au primit apă și alimente de la colegii aflați la suprafață.

Mina de la Tehomir este ultima mină de subteran din Oltenia care mai funcționează, aceasta urmând însă să fie închisă în cursul acestui an.

Luni seară, doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în greva foamei în fața sediului din Târgu Jiu al unității. Ulterior, acestora li s-au alăturat alți angajați, astfel că miercuri 32 de salariați aderaseră la această formă de protest.

Minerii din Valea Jiului şi-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu colegii lor din judeţul Gorj, liderii de sindicat anunţând că orice tergiversare guvernamentală de a rezolva tensiunile din zonele miniere din România poate conduce la mişcări sociale de amploare.

La mijlocul lunii februarie, aproximativ patru mii de mineri și energeticieni au participat la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia și de reducerile de personal și de salarii preconizate de administraţie.

Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

Cele mai citite

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă