21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMină de uraniu, un al doilea Cernobâl descoperit în Ucraina

Mină de uraniu, un al doilea Cernobâl descoperit în Ucraina

Un grup de ecologişti independenţi a descoperit o zonă din regiunea ucraineană Dnepropetrovsk unde nivelul de radiaţii este mai mare decât Cernobâl, potrivit ziarului Segodnia, relatează RIA Novosti, citată de realitatea.net. Autorităţile regionale au respins raportul, spunând că ecologiştii au folosit echipamente necertificate în Ucraina. Mina de uraniu abandonată, aflată în localitatea Dovhivka, constuituie un mare pericol pentru oameni şi mediu, a spus Oleksi Vedmidski, şeful grupului de ecologişti.

„Detectorul meu de particule a măsurat 2.611 micro Roentgen pe oră în acea zonă”, a spus el, precizînd că nivelul normal este de 30 micro Roentgen pe oră. „Chiar şi la Cernobâl, în zona de lângă reactor, expunerea era de 500-600 micro Roentgen pe oră”, a subliniat specialistul. „Radiaţiile nu vor ucide oamenii brusc, totul depinde de câtă vreme petreci lângă o astfel de sursă de radiaţii”, a adăugat el.

Potrivit ecologiştilor, circa 7 milioane de tone de material cu grad de risc au fost îngropate în zona minei abandonate. Localnicii ţin vite în acea zonă. „Ştim că acolo a fost la un moment dat o mină, dar nu ştim exact ce s-a procesat”, a declarat ecologistul Serhi Leonidovici. Când mina s-a închis, mai mulţi muncitori au primit apartamente noi într-un alt oraş, iar cei care au rămas nu vorbesc despre munca lor, a adăugat el. „Persoanele respective au folosit un detector de particule necertificat în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al administraţiei regiunii. Vedmidski a declarat că a folosit un dispozitiv Geiger, făcut de o firmă americană de încredere şi a subliniat că nu se îndoieşte de rezultatele obţinute

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă