25.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialMii de studenţi vor să devină marinari

Mii de studenţi vor să devină marinari

Baza Nautică a Universităţii Maritime Constanţa (UMC) a devenit neîncăpătoare ieri. Sute de studenţi au participat la deschiderea noului an universitar. Cu această ocazie, rectorul UMC, Violeta Ciugur, a declarat că anul acesta au în jur de 6.500 studenţi, dintre care 1.140 înmatriculaţi numai în anul I, plus încă 200 la masterat şi zece la doctorat. „Îmi doresc ca totul să funcţioneze în condiţii optime, să ne îndeplinim misiunea didactică, să reuşim să trimitem un număr mai mare de studenţi în practică”, a precizat ea. Ca noutate, în anul 2012-2013, studenţii de la Navigaţie au la dispoziţie un nou simulator, iar specializarea Inginerie economică urmează să fie şi ea acreditată.  „Anul acesta, avem studenţi mai buni. Sistemul de bacalaureat mai dificil a fost primul pas spre trierea celor care au acces spre universităţi şi este clar că studenţii din 2011 şi din anul acesta sunt mai buni decât cei din seriile anterioare. Pentru a veni în sprijinul lor, am menţinut taxele la valoarea de anul trecut, adică tinerii trebuie să plătească între 2.600 şi 3.000 lei pe an. Este o perioadă grea şi n-am vrut să fie o povară prea mare pentru ei plata taxei de şcolarizare. În schimb, sistemul de burse şi mobilităţi Erasmus în perioada de desfăşurare a practicii şi alte sisteme de susţinere financiare pe care universitatea le-a dezvoltat ne face ca acest nivel de taxe să nu fie foarte greu de susţinut”,

a subliniat, la rândul său, prorectorul instituţiei de învăţământ superior, prof. univ. dr. Cornel Panait.

S-a extins în Kazahstan

Pentru UMC, anul acesta reprezintă o mare provocare şi datorită faptului că au o extensie a universităţii în Kazahstan. Altfel spus, instituţia va trebui să încerce să intre într-o zonă puternic competiţională, mai ales pentru că acum nu se întrec doar cu alte universităţi din România, ci cu cele din întreaga lume. Reamintim că în perioada 11-15 iulie o comisie a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a efectuat o vizită la sediul Caspian University of Technologies and Engineering named after Sh. Esenov din Aktau, Kazahstan, în cadrul căreia va funcţiona filiala UMC. Scopul acestei vizite l-a constituit evaluarea celor două programe de studiu oferite de Universitatea Maritimă din Constanţa studenţilor kazahi: Electromecanică Navală în limba engleză, respectiv Navigaţie şi Transport Maritim şi Fluvial în limba engleză.

Peste 5.000 de studenţi la Ovidius

La Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în sesiunile iulie şi septembrie 2012, la studii de licenţă, şi în sesiunea septembrie – la studii de masterat s-au înmatriculat, în total, 5.319 studenţi, dintre care peste 1.200 reprezintă studenţi la Facultatea de Ştiinţe Economice. Raportul privind situaţia înmatriculărilor la studii de licenţă, sesiunile iulie şi septembrie 2012, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa arată o creştere cu 3% a numărului de studenţi înmatriculaţi faţă de anul 2011. Astfel, numărul total de înmatriculări în anul 2012 – 2013 este de 3.764, faţă de 3.655, în anul universitar 2011 – 2012. Faţă de sesiunile de admitere din anul 2011, a crescut numărul înmatriculărilor cu 36,3% la Facultatea de Teologie, cu 29% la Facultatea de Medicină, cu 24,4% la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cu 12,7% la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Din totalul de 3.764 de studenţi înamtriculaţi în 2012, 87,7% urmează forma de învăţământ zi, 12,3% – forma de învăţământ ID.

În ceea ce priveşte situaţia înmatriculărilor la studii de master, în anul 2012 a crescut numărul persoanelor înmatriculate cu 1,02%. Se constată o creştere a înmatriculărilor faţă de anul 2011 cu 34,2% la Facultatea de Construcţii, 29,4% la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, 25,3% la Facultatea de Teologie, 6% la Facultatea de Litere.

„În ciuda datelor pesimiste cu privire la admiterea la studii universitare din toată ţara, am reuşit ca în acest an să atragem numeroşi studenţi. Probăm autentice disponibilităţi de creaţie ştiinţifică şi tehnică, universitatea noastră fiind capabilă să satisfacă cerinţele de educaţie şi specializare a tinerilor la nivel zonal şi naţional, precum şi la nivel internaţional. Le urez studenţilor un călduros „Bun venit” în lumea academică ovidiană, un an nou universitar plin de realizări şi mult succes!”, a declarat rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, prof. univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure.  

Astăzi, la ora 10.00

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2012 – 2013 la Universitatea „Ovidius” din Constanţa va avea loc marţi, 2 octombrie 2012, de la ora 10.00, pe platforma din Campusul Universitar (Aleea Universităţii nr. 1), în prezenţa a numeroase oficialităţi locale, colaboratori şi parteneri ai Universităţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă