14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de persoane au protestat la Madrid împotriva vizitei Papei Benedict al...

Mii de persoane au protestat la Madrid împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea: “Papa este un nazist”

Mii de persoane au protestat vineri seară în centrul Madridului faţă de costurile vizitei efectuate de Papa Benedict al XVI-lea în Spania, dar şi faţă de intervenţia violentă de joi a poliţiei, relatează Mediafax.

Importante efective ale forţelor de ordine au fost prezente în centrul capitalei spaniole, pentru a-i despărţi pe manifestanţi de miile de pelerini catolici veniţi la Madrid pentru a participa la Zilele Mondiale ale Tineretului.

Cei 3.000 – 5.000 de manifestanţi au protestat pentru a treia seară la rând, scandând “Acesta nu este tineretul Papei” şi “Nu violenţei poliţiei”, ei dispersându-se, în grupuri mici, în cursul nopţii.

La numai câteva sute de metri distanţă, sute de mii de pelerini care participă la Zilele Mondiale ale Tineretului s-au adunat în jurul Papei Benedict al XIV-lea, care a condus o ceremonie a Drumului Crucii.

În cursul serii, o parte dintre pelerini s-au îndreptat către Puerta de Sol, piaţă din centrul Madridului devenită simbol al manifestaţiilor din ultimele luni împotriva politicilor economice ale guvernului spaniol.

Plecaţi de la gara Atocha, manifestanţii, în majoritate membri ai mişcării “indignaţilor”, au fost nevoiţi să renunţe la intenţia de a ajunge în piaţa Puerta de Sol, blocată de poliţie.

Nu vrem să plătim impozite pentru ca acest domn să călătorească gratis“, a afirmat o manifestantă în vârstă de 45 de ani. Pelerinii “au reduceri la metrou, în restaurante. Eu nu am nici reduceri, nici loc de muncă”, a adăugat ea.

Deşi poliţia a încercat să împiedice orice întâlnire între protestatari şi pelerini, aceştia s-au aflat faţă în faţă cel puţin o dată. Manifestanţii au scandat “Papa este un nazist“, iar pelerinii le-au răspuns desenând cu mâinile în aer conturul unei inimi.

Prima manifestaţie, organizată miercuri, a avut loc la apelul a numeroase asociaţii de apărare a laicităţii. În momentul întâlnirii celor două grupuri, în piaţa Puerta del Sol, acestea s-au insultat reciproc. Între protestatari şi poliţie au avut loc o serie de confruntări, forţele de ordine recurgând la lovituri de baston pentru a-i dispersa pe manifestanţi, iar situaţia s-a repetat şi joi seară

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Investițiile PSD continuă să susțină creșterea economică în trimestrul II: Managerii Români Confirmă

Managerii români confirmă că România va continua să înregistreze creștere economică și în al doilea trimestru al anului 2024, conform Anchetei de Conjunctură privind...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă