11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMii de elevi adună gunoaiele de pe malurile Oltului

Mii de elevi adună gunoaiele de pe malurile Oltului

Aproximativ 2.500 de persoane, majoritatea elevi, din 22 de localităţi harghitene care se întind de-a lungul bazinului hidrografic al Oltului adună, vineri, zeci de tone de gunoi, în cadrul unei ample acţiuni de ecologizare a malurilor râului şi afluenţilor acestuia.

Acţiunea de curăţare a malurilor râului Olt a început în jurul orei 10.00 şi, deşi plouă încontinuu de câteva ore, peste 2.400 de persoane, majoritatea elevi de gimnaziu şi de liceu, au celebrat Ziua Pământului – sărbătorită anual în data de 22 aprilie – adunând gunoaiele aruncate de-a lungul cursului râului şi afluenţilor acestuia începând din oraşul Bălan, în apropierea izvoarelor, şi până la Băile Tuşnad, precum şi pe porţiunea situată între localităţile Homorod şi Casin, transmite Mediafax.

Organizatorii, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, împreună cu fabrica de apă minerală din Tuşnad şi în parteneriat cu firmele de salubrizare şi cu primăriile din zonă, au împărţit voluntarilor 1.200 de saci de 80 de litri, 1.100 de perechi de mănuşi de unică folosinţă şi 120 de litri de apă minerală.

Ca în fiecare an, copiii au strâns în saci gunoaie, haine şi încălţăminte uzate, mobilier degradat, aparatură electro-casnică ruginită, cauciucuri, pet-uri, cutii de conserve goale şi resturi de la picnicuri, chiar şi animale moarte şi aruncate pe malul Oltului.

"După părerea mea, nu este normal ca aceşti copii, elevii de la orice şcoală, să adune mizeriile lăsate de alţii. Noi îi învăţăm să aibă grijă de natură, să ocrotească mediul înconjurător, dar asta nu înseamnă că trebuie să strângă ei gunoiul satului şi al oamenilor care nu sunt conştienţi de faptele lor", a declarat corespondentului MEDIAFAX o profesoară de la şcoala din satul Tuşnadul Nou.

În câteva ore, cei 1.200 de saci menajeri s-au umplut cu gunoi, fiind necesară o reaprovizionare. Sacii cu deşeurile colectate de elevi, de persoanele care beneficiază de ajutoare sociale şi de angajaţii primăriilor vor fi preluaţi de operatorii de salubritate şi transportaţi la depozitele de gunoi.

"Mulţi nu înţeleg că fără apă nu există viaţă, este esenţial să conştientizeze că râurile, apa, albiile trebuie ocrotite şi nu ar trebui să arunce niciun fel de mizerie sau lucruri pe care nu le mai folosesc, mai ales că în localitate sunt amenajate puncte de colectare selectivă", a afirmat viceprimarul comunei Tuşnad, Ravasz Jozsef.

Miklos Julia, reprezentanta SGA Harghita, a precizat că, în continuare, există persoane care folosesc malurile râului ca rampă de deşeuri, dar că sunt foarte greu de prins şi de sancţionat.

"Este foarte greu, pentru că sunt multe elemente care trebuie întrunite concomitent. Potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie să fie de faţă reprezentanţii primăriei, ai Poliţiei, să existe cel puţin un martor, precum şi o fotografie cu persoana care aruncă gunoiul în timp ce face acest lucru, ca să poată fi sancţionată. Practic, este aproape imposibil să amendăm aceste persoane şi, în plus, ar trebui să avem suficienţi oameni care să supravegheze cursurile de apă 24 de ore din 24. Or, nu avem de unde", a explicat Miklos Julia.

Campania de ecologizare va continua şi la sfârşitul acestei săptămâni, precum şi după minivacanţa de 1 Mai, când vor fi colectate deşeurile lăsate în urmă de turiştii şi localnicii care vor petrece în aer liber.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă