10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMihai Goțiu, USR: România va plăti daune de patru miliarde de dolari...

Mihai Goțiu, USR: România va plăti daune de patru miliarde de dolari dacă nu ne apărăm șansele în dosarul Roșia Montană. Surse: Compania canadiană are toate actele pentru a-și justifica pretențiile

România ar putea fi obligată să plătească daune de patru miliarde de dolari dacă nu își apără corect șansele în dosarul Roșia Montană, avertizează senatorul USR Mihai Goțiu într-o interpelare adresată premierului Mihai Tudose.

"Putem pierde litigiul în care Gabriel Resources solicită despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru că n-am fost de acord să aruncăm în aer Roșia Montană doar dacă statul român nu își apără corect șansele, pentru a acoperi astfel uriașa mizerie din cel mai mare caz de corupție din România contemporană, dacă ne raportăm la durata lui în timp, sumele vehiculate și numărul impresionant de politicieni, de la nivel local și până la nivel central, implicați'', arată senatorul Mihai Goțiu, într-o interpelare adresată premierului.

Potrivit unui comunicat al USR, interpelarea a fost făcută în contextul în care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatură care reprezintă România în disputa cu compania canadiană i-ar fi trimis o scrisoare premierului în care i-ar sugera să se retragă din arbitraj și să avizeze proiectul minier de la Roșia Montană.

În interpelare, vicepreședintele Senatului îi solicită lui Mihai Tudose să confirme sau să infirme existența scrisorii și să prezinte principiile pe care se fundamentează apărarea statului român.

De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier în privința măsurilor pe care guvernul pe care îl conduce le-a inițiat și le susține pentru dezvoltarea agriculturii (îndeosebi creșterea animalelor), turismului și industriilor sustenabile în zona Munților Apuseni, legat de promovarea dosarului înscris în Lista tentativă UNESCO, dar și cu privire la proiectul de modificare a Legii Minelor.

Mihai Goțiu susține că România poate pierde litigiul cu Gabriel Resources doar în cazul scandalos în care se dorește acoperirea modului în care s-au cheltuit sute de milioane de dolari în Afacerea Roșia Montană.

"Cea mai mare parte a sumei de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gabriel pretinde că a investit-o în proiect, a fost direcționată către anumiți politicieni de la nivel local până la nivel central prin diferite metode (sponsorizări, suportarea unor excursii zise 'de documentare' în numeroase țări, contracte cu firme ale politicienilor și rudelor lor); a fost pompată în agenții de publicitate, PR și lobby care, în paralel, deserveau partide și politicieni la cel mai înalt nivel guvernamental și prezidențial; a alimentat bugetele de publicitate ale instituțiilor de presă și a numeroși jurnaliști și lideri de opinie români, chiar dacă Gabriel Resources nu avea niciun produs sau serviciu de vânzare; a recompensat opiniile favorabile ale unor experți, mai mult sau mai puțin discutabili, menite să combată opiniile de specialitate covârșitor majoritare care au scos în evidență caracterul primitiv și/sau ilegal al proiectului minier propus de companie", punctează Mihai Goțiu, care susține că a documentat și investigat ca jurnalist cazul Roșia Montană timp de peste 15 ani.

Surse apropiate Cabinetului Tudose au declarat, pentru România Liberă, că riscul ca România să fie obligată să plătească daune de patru miliarde de dolari este foarte. mare, întrucât compania canadiană are documente prin care să-și justifice pretențiile. Acest risc ar fi cunoscut de oficialii români cel puțin de la începutul anului 2017 dar nu a fost făcut public. 

"Gabriel Resources are toate actele prin care poate demonstra că a făcut investiții la Roșia Montană și că a avut pierderi acolo", ne-au precizat sursele citate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă