17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialMigraţia: acţiuni pentru prevenirea altor tragedii, cere PE

Migraţia: acţiuni pentru prevenirea altor tragedii, cere PE

Tragediile de tipul celei în care s-au înecat imigranţii în largul insulei Lampedusa reprezintă un punct de cotitură pentru Europa şi pot fi prevenite doar prin eforturi coordonate la nivelul UE, inspirate de solidaritate şi responsabilitate, au spus deputaţii miercuri, în pregătirea summitului european din 24-25 octombrie. Deputaţii au subliniat faptul că statele membre au obligaţia legală de a asista imigranţii aflaţi în situaţii periculoase pe mare şi spun că este preferabilă intrarea ilegală în UE unei alte situaţii mai periculoase, informează parlamentul European într-un comunicat.

”UE şi statele membre trebuie să facă mai mult pentru a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti pe mare, arată Parlamentul European într-o rezoluţie aprobată miercuri. Deputaţii şi-au exprimat tristeţea şi regretul privind tragica pierdere de vieţi omeneşti în largul Lampedusei, subliniind din nou nevoia ca statele membre să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale de ajutor pe mare pentru a salva viaţa oamenilor aflaţi în pericol”, se mai arată în materialul transmis de PE.

“Lampedusa trebuie să fie un punct de cotitură pentru Europa”, spune Parlamentul, adăugând că “singura modalitate de prevenire a altor tragedii este adoptarea unei abordări coordonate bazate pe solidaritate şi responsabilitate, cu sprijinul instrumentelor comune”. Deputaţii subliniază, de asemenea, că relocarea azilanţilor “este una dintre cele mai concrete forme de solidaritate şi împărţire a responsabilităţii”.

”Parlamentul mai cere statelor terţe să respecte prevederile dreptului internaţional referitoare la salvarea vieţilor omeneşti pe mare. Acordurile privind gestionarea migraţiei încheiate între UE şi ţările de tranzit trebuie să fie “o prioritate a UE în viitorul apropiat”, precum şi asistenţa acordată ţărilor de origine a imigranţilor. se mai arată în text. Deputaţii cer UE să continue asistenţa umanitară, financiară şi politică în zonele de criză din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu pentru a aborda problema migraţiei şi presiunile umanitare chiar de la rădăcini” se mai specifică în comunicat.

Ce s-a mai discutat:

”Salvatorii nu trebuie pedepsiţi

Deputaţii cer asistenţă umanitară pentru supravieţuitori, subliniind că UE şi statele membre ar trebui să modifice sau să revizuiască legile, astfel încât să nu existe pedepse pentru cei care îi ajută pe imigranţii aflaţi în pericol pe mare.

Întărirea misiunilor de căutare-salvare pe Mediterana

Parlamentul susţine propunerile Comisiei Europene privind desfăşurarea unor operaţiuni de căutare-salvare din Cipru în Spania, precum şi intenţia de a crea un grup de lucru pentru fluxurile de imigraţie din Mediterana ca “un prim pas către o abordare şi mai ambiţioasă”. Deputaţii mai cer Consiliului şi Comisiei să aibă în vedere crearea unei paze de coastă UE.

Migraţia legală

“Intrarea legală în UE este preferabilă intrărilor ilegale, periculoase, care ar putea implica riscuri de trafic de persoane şi de pierderi de vieţi omeneşti”, subliniază deputaţii. Ei cer ca UE şi statele membre să studieze instrumentele disponibile conform politicii de vize a UE şi legislaţiei UE privind imigraţia forţei de muncă.

Opriţi traficul de persoane şi contrabanda

Parlamentul cere pedepese penale mari pentru cei care facilitează traficul de persoane către UE şi în interiorul său, precum şi o mai bună coordonare a mijloacelor şi resurselor Uniunii, inclusiv a celor aflate la dispoziţia Agenţiei europene de control al frontierelor FRONTEX (cum ar fi sistemul de supraveghere a graniţelor EUROSUR) şi a Europolului, în scopul de a întări, împreună cu ţările terţe lupta împotriva reţelelor criminale de trafic de persoane şi a contrabandiştilor.

Mai multe fonduri necesare

Parlamentul cere mai multe fonduri pentru Biroul European de Sprijin pentru Azil şi Frontex pentru a ajuta statele membre să răspundă urgenţelor umanitare şi să organizeze operaţiuni de salvare pe mare”.

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă