15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialMigranții, terorismul, petrolul și China, temele dominante ale Forumului de la Davos

Migranții, terorismul, petrolul și China, temele dominante ale Forumului de la Davos

Criza migranților din Europa și atacurile teroriste devastatoare, combinate cu prăbușirea prețurilor petrolului și încetinirea economiei chineze, vor domina începând de marți discuțiile liderilor politici și de afaceri de la forumul anual din stațiunea elvețiană Davos.

Peste 40 de șefi de state și de guverne, alături de directori de companii, lideri ai unor organizații nonguvernamentale și staruri de la Hollywood, se vor afla în stațiunea de ski Davos, care se va transforma cu această ocazie într-o fortăreață de înaltă securitate, relatează AFP.

Vicepreședintele american Joe Biden va conduce delegația SUA, din care vor mai face parte secretarul de Stat John Kerry și secretarul pentru Apărare Ashton Carter.

La reuniune va participa și premierul elen de extemă-stânga Alexis Tsipras, care se va înfrunta din nou cu ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble, într-o dezbatere care promite să fie animată.

Președintele Argentinei, Mauricio Macri, va marca prima apariție la Davos de la alegerea sa în noiembrie și va prezenta planul său de reforme economice, într-o țară cu un trecut recent turbulent.

Președintele din Afganistan, Ashraf Ghani, va căuta să atragă înțelegere pentru tulburările care au loc în țară, în timp ce președintele nigerian Muhammadu Buhari se va confrunta cu întrebări legale de felul în care tratază insurgența organizației teroriste Boko Haram, în cea mai populată țară a Africii.

Printre invitați se va mai afla candidatul la Oscar Leonardo DiCaprio, mare susținător al ecologiei, care va profita de oportunitate pentru a reaminti liderilor mondiali să își respecte angajamentele de combatere a încălzirii globale, convenite la Paris în decembrie.

În condițiile în care migranții nu sunt descurajați de gerul iernii să vină în Europa, este de așteptat ca subiectul să domine reuniunea de la Davos.

Moartea a zeci de oameni într-un atac asupra unui hotel din in Burkina Faso, vineri, a reamintit groaza care s-a răspândit în întreaga lume în ultimele 12 luni, iar la conferința organizată de Forumul Economic Mondial (WEF) va fi discutat în mod sigur impactul economic și social.

Davos este întotdeauna gazda unor întâlniri neobișnuite, de exemplu va discuta ministrul iranian de Externe cu omologul său saudit, chiar dacă țările lor sunt în prezent în conflict?

Tema forumului va fi ”A patra Revoluție Industrială”, pe care fondatorul și președintele WEF, Klaus Schwab, o descrie ca fiind fuziunea tehnologiilor în lumea fizică, digitală și biologică, care creează noi capacități și un impact dramatic la nivelul sistemelor politice, sociale și economice.

În pofida optimismului legat de viitor, prăbușirea prețurilor petrolului, problemele economice tot mai mari ale Chinei și încetinirea economiei globale preocupă majoritatea participanților, în special în privința impactului acestor factori asupra economiilor emergente, care vor fi reprezentate de liderul sud-african Jacob Zuma.

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă