15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialMicrosoft, înfrânt de virusul Duqu

Microsoft, înfrânt de virusul Duqu

Microsoft a declarat că hackerii au exploatat o eroare în sistemul de operare Windows, necunoscută anterior, pentru a infecta computerele cu virusul Duqu, despre care experţii spun că va reprezenta în curând cea mai mare mare ameninţare cibernetică, relatează Daily Mail.

„Muncim din greu pentru a rezolva această problemă şi vom oferi clienţilor noştri o versiune îmbunătăţită a sistemului de operare”, a declarat Microsoft marţi.

Ştirile despre Duqu au apărut în octombrie, atunci când producătorul de software de securitate Symantec a declarat că a descoperit un virus ciudat care conţine un cod similar celui al Stuxnet, cu ajutorul căruia a fost spart programul nuclear iranian.

Guvernele şi specialiştii din întreaga lume concurează pentru a descoperi secretele virusului Duqu. O analiză recentă arată că virusul a fost creat de un grup de hackeri ultra-specializaţi, pentru a pune bazele unor atacuri asupra infrastructurii critice, precum centralele electrice, rafinăriile petroliere şi conductele de petrol.

Detaliile cu privire la modul în care Duqu a ajuns pe computerele infectate au apărut marţi pentru prima dată, după ce Microsoft a dezvăluit legăturile sale cu virusul.

În mod independent, cercetătorii companiei Symantec cred că virusul a fost trimis ţintelor prin intermediul unor e-mailuri care conţineau documente Word infectate. Dacă destinatarul deschidea documentul word, hackerul putea prelua controlul computerului şi putea intra în reţeaua organizaţiei pentru a se propaga şi a vâna diferite date, a declarat cercetătorul Symantec, Kevin Haley.

El a declarat că o parte din codul sursă utilizat în cazul Duqu este similar cu cel folosit în cazul Stuxnet, o armă cibernetică foarte eficientă care a afectat centrifugele pe care Iranul le utilizează pentru îmbogăţirea uraniului.

„Acest aspect sugerează trei posibilităţi: ori atacatorii care au creat Stuxnet au oferit codul celor care au creat Duqu, ori au permis ca acesta să fie furat, ori sunt aceiaşi hackeri care au creat Duqu“, a declarat Haley.

„Credem că ultima variantă este cea corectă”, a continuat el.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă