12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialMichael Jackson, fabrică de bani post-mortem

Michael Jackson, fabrică de bani post-mortem

Un bilanţ realizat de presa străină, la exact un an de moartea lui Michael Jackson, arată că averea artistului a crescut cu un miliard de dolari în această perioadă.

Fanii regelui pop vor comemora mâine un an de la moartea lui Michael Jackson, toate radiourile şi televiziunile de muzică pregătind programe tribut, expoziţii sau flash mob-uri de dans din Manila până în Manhatan.
Pe lângă declaraţiile emoţionante ale membrilor familie şi a foştilor săi colaboratori, a fanilor care îi regretă moartea, presa internaţională s-a ocupat de o analiză financiară a imperiului Jackson. Dacă în urmă cu un an regele pop lăsa în urma lui datorii de circa 500 milioane de dolari ( s-a spus chiar că turneul istovitor de 50 de concerte pe care îl pregătea Michael Jackson avea ca scop achitarea datoriilor către creditori), în ultimul an a generat un miliard de dolari ( mai mult decât regele rock’n’roll-ului Elvis Presley în cei 33 de ani de la deces).

Avere cât PIB-ul unei ţări africane

De la moartea sa fulgerătoare, pe 25 iunie 2009, s-au vândut circa 24 milioane de albume în toată lumea, pe lângă un milion de înregistrări ale trupei fraţilor, Jackson Five. Toate aceastea au realizat un record la vânzări atingând cifra de 250 milioane lire sterline, relatează DailyMail. Alte 3,3 milioane de lire au venit din vânzarea de ringtonuri (tonuri pentru apel telefonic).
Incredibila cifră de 24 de milioane de albume vândute într-un singur an la nivel mondial se datorează în primul rând şocului emoţional survenit după moartea subită a starului de 50 de ani, numai în America fiind cumpărate cu nouă milioane de albume mai mult decât în orice altă perioadă similară.
La toate astea se adaugă cele peste 12,9 milioane de descărcări de pe internet în SUA, alături de 26.5 milioane de descărcări internaţionale, care împreună fac circa 23 milioane lire sterline. De asemenea, s-au vândut tonuri de apel telefonic în America în valoare de 1,5 milioane de lire, iar cu cele vândute la nivel internaţional se junge la 3,3 lire sterline. Se adaugă 1,3 milioane de lire obţinute din drepturile de autor rezultate din vânzarea servicilor digitale de muzică în SUA şi global 3 milioane de lire. Făcându-se un simplu calcul se ajunge la 291 milioane de lire sterline, mai spun jurnaliştii de la Daily Mail.
Potrivit publicaţiei Billboard, averea lui Jackson s-a ridicat în ultimele 12 luni la o cifră aproximativ egală cu PIB-ul statului Djibouti din Cornul Africii.
Executorii lui Jackson au raportat că s-au efectuat plăţi în valoare de 136 milioane lire din cei 340 milioane datorate, lăsând neplătit doar un credit mai mare. Artistul făcuse un împrumut de 204 milioane de lire de la banca Barclays în baza înregistrărilor care trebuiau realizate cu Sony. Creditul ar trebui achitat anul acesta.
Moartea artistului american nu a pus capăt carierei sale muzicale. În martie, executorii testamentari John Branca şi John McClain au semnat un acord cu Sony Music Entertainment, care a devenit unul dintre cele mai importante contracte muzicale încheiate până în prezent. Contractul ar putea asigura venituri de 250 de milioane de dolari moştenitorilor lui Michael Jackson şi prevede lansarea a 10 albume până în 2017 – materiale discografice inedite sau reeditări.

Cel mai profitabil film-concert din toate timpurile

O altă categorie de câştig, poate cea mai mare, este aceea rezultată din transmisiunile TV şi proiecţiile de filme cu Michael Jackson, cum este documentarul „This is It”, care a oferit milioanelor de fani o bucăţică din show-ul pe care ar fi trebuit să-l reproducă pe Arena londoneză O2.
Sony Pictures a plătit 40 de milioane de lire pentru drepturile de filmare, dar a câştigat 49 de milioane, ajungând în box-office-ul american pe primele locuri, fiind cotat cel mai profitabil film-concert din toate timpurile. Din restul lumii a mai acumulat 128 de milioane de lire din vizionările în cinematografe. De asemenea, DVD-ul a fost vândut în SUA la o valoare de 29 milioane de lire şi alte 16 milioane rezultate din închirieri.
Billboard a speculat că din vânzările drepturilor TV pentru „This is It” au mai rezultat circa 10 milioane de lire, iar din taxele de licenţă pentru proiecţia filmului, altele decât în cinema (avioane, hoteluri, nave de croazieră) s-ar mai putea adăuga alte 16 milioane.
Şi din drepturile de autor pentru toată muzica regelui pop s-ar fi acumulat o sumă deloc neglijabilă: 88 milioane de lire sterline.
Mijac Publishing, compania de editare a lui Michael Jackson, în 2005 era evaluată la 35 milioane lire sterline iar acum a ajuns la 102 milioane, generând pe an un venit de circa 17 milioane.
4,4 milioane de lire s-au obţinut din biletele vândute pentru Arena O2 din Londra unde cântăreţul trebuia să cânte. Fanii au refuzat să ceară returnarea banilor. Imperiul Jackson deţine 50% din drepturile de autor pentru fiecare dintre aceste proiecte. Rămâne şi proprietatea Neverland, ferma din California, care nu a fost pusă încă în vânzare.
Presa străină subliniază că Jackson a câştigat mai mult din veniturile obţinute după moartea sa, decât dacă el ar fi trăit şi ar fi susţinut turneul.
Se preconizează că în lista Forbes de anul acesta (ce va fi publicată în octombrie), Michael Jackson ar putea ocupa poziţia fruntaşă la categoria veniturilor realizate de celebrităţilor decedate recent. Anul trecut a ocupat locul 3, cu 90 milioane de dolari, după Yves Saint Laurent (350 milioane dolari) şi Rogers & Hammerstein (cu 235 milioane dolari).

Omagiu

* Familia Jackson a anunţat organizarea unei ceremonii speciale la Los Angeles, sâmbătă, la care vor participa numeroase celebrităţi, pentru a comemora un an de la moartea lui Michael Jackson. Randy, unul din fraţi, a anunţat că fanii vor avea permis accesul la mormântul cântăreţului. Katherine Jackson vrea să lanseze săptămâna viitoare o carte cu fotografii personale cu fiul ei. Voluml se va numi „Never Can Say Goodbye”. Ea, alături de cei trei copiii, vor participa la o ceremonie discretă în oraşul natal al lui Michael, Gary din Indiana.

* La Lyric Theatre din Londra, unde în prezent se joacă spectacolul „Thriller Live”, va fi dezvelită, astăzi, o placă memorială pentru fanii lui Michael Jackson.

* MTV dedică întreg weekendul memoriei lui Michael Jackson, cu o serie de programe speciale, toate sub genericul „M Is For Michael – Remember MJ”.

* Billboard a anunţat că piesa „Say Say Say” (1983) este cea mai populară melodie interpretată de Michael Jackson, deşi cântăreţul a lansat de-a lungul vieţii zeci de hituri. Piesa este compusă şi interpretată împreună cu o altă legendă a muzicii, Paul McCartney.

 

 

Cele mai citite

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă