12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMica Olimpiadă de pe Valea Prahovei, pe marginea prăpastiei

Mica Olimpiadă de pe Valea Prahovei, pe marginea prăpastiei

 

Din bugetul de aproximativ 5 milioane de euro necesar pentru organizarea ediţiei de iarnă, din 2013, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) la Braşov şi pe Valea Prahovei, Guvernul nu a alocat până acum niciun ban. România riscă să piardă competiţia, deoarece, cu un an şi jumătate înainte de startul întrecerilor,  abaterile de la termenele intermediare ale proiectului sunt extrem de mari.

La Festivalul Olimpic al Tineretul European, de vară, desfăşurat săptămâna trecută la Trabzon, turcii au uimit întreaga Europă cu măiestria de care au dat dovadă pentru a transforma un orăşel de pe malul Mării Negre, într-un adevărat centru olimpic capabil să găzduiască cu succes o competiţie de anvergura FOTE de vară. Nu numai bazele sportive s-au ridicat la standardele impuse, dar tot ceea ce a ţinut de logistica întrecerilor au mulţumit pe majoritatea participanţilor. Chiar dacă programul de transport nu s-a ridicat la exigenţele nemţilor sau elveţienilor de pildă, iar con­di­ţiile de cazare n-au fost pe placul francezilor şi spaniolilor, în schimb mâncărurile tradiţionale variate servite pe săturate în satul olimpic şi amabilitatea celor peste 1700 de voluntari capabili să rezolve toate probleme, de orice natură, ridicate de oricare dintre participanţii la competiţie, au avut o contribuţie uriaşă la crearea unei  imaginii excelente a Turciei din toate punctele de vedere, organizatoric, turistic şi sportiv.

Cu un pationar şi o bază de sărituri cu schiurile nu se face FOTE

Inevitabil, la Trabzon s-a discutat aprins despre următoare ediţie a FOTE, rezervată sporturilor de iarnă, programată a se disputa în 2013, în România, pe Valea Prahovei şi la Braşov. Din păcate, la întâlnirea oficială solicitată de comisia de evaluare a FOTE din cadrul Comitetului European Olimpic (EOC), re­pre­zen­tan­ţii noştri nu au putut prezenta decât realizări parţiale, ceea ce l-a nemulţumit pe Guido de Bondt, preşedintele EOC, care răspunde direct de FOTE din partea EOC.  Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, prezent la discuţiile de la Trabzon, a recunoscut întârzierile din programul de organizare al FOTE de pe Valea Prahovei. „La analiza situaţiei în care se află lucrările de la FOTE nu am putut ascunde faptul că nu avem gata decât un singur patinoar, pe cel de la Braşov, şi în curând va fi dată în folosinţă baza pentru sărituri cu schiurile de la Râşnov”, a spus Ioan Dobrescu.

„Marea problemă este că cel de-al doilea patinoar de la Braşov nici nu a fost început, şi nu stăm extraordinar nici la capitolul pârtii. De asemnea nu am putut prezenta nicio listă cu tot ceea ce ţine de logistica întrecerilor pentru că încă nu ne-a fost alocat niciun ban de la buget pentru FOTE. Ori fără susţinere financiară nu poţi demara începerea formalităţilor pentru a angaja pe nimeni, de la firmele care vor asigura transportul, masa şi cazarea pentru sportivi şi oficialităţi, de pildă, până la cele care se vor ocupa de partea de entertainment şi activităţi extra-sportive. Partea bună este însă că ştim ce avem de făcut şi vom putea realiza tot ceea ce ne-am propus în momentul în care vom primi finanţarea. Sperăm ca o primă tranşă din bugetul total, de aproximativ 5 milioane de euro, necesar realizării acestui proiect, să ne fie alocată cât mai curând”, a declarat şeful COSR.

Octombrie, lună decisivă

După ce am văzut transformările incredibile realizate de administraţiile locale şi guvernul din Turcia pentru a organiza ediţia din această vară a FOTE, într-o localitate  aflată la peste 1000 de kilomeri de capitala şi oraşele mari ale ţării, se naşte întrebarea, de ce la noi lucrurile se mişcă atât de greu pentru a construi câteva noi baze sportive  şi a le moderniza pe cele deja existente într-o zonă turistică cu potenţial  uriaş, aflată la nici 200 de kilometri de Capitală?

“Încă suntem op­ti­mişti şi credem că adminis­traţiile locale se vor implica efectiv în acest proiect”, a spus Ioan Dobrescu. „Chiar de săptămâna viitoare mă voi întâlni personal cu toţi primarii lo­ca­li­tă­ţi­lor care urmează a fi gazde ale competiţiilor din cadrul FOTE, iar Octavian Morariu (n.r. – preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român) s-a înscris în audienţe la premierul Emil Boc şi la ministrul turismului Elena Udrea. Sperăm să primim cât mai repede banii de la buget de care avem nevoie, pentru a reintra în grafic cu proiectul FOTE până în octombrie, când comisia de evaluare şi-a anunţat din nou prezenţa în România”.

Dacă reprezentanţii admi­nistraţiilor locale nu vor ieşi din apatia care pare a-i fi cuprins, iar cei  ai Guvernului nu vor aloca banii pentru FOTE, competiţia riscă să nu se mai desfăşoare la noi. Ori, după ce ţara noastră a ratat deja anul trecut organizarea Jocurilor Mării Negre, este puţin probabil că forul continental va mai acorda vreodată credit României pentru organizarea vreunei competiţii de anvergură.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă