17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialMI6, exasperate de indiscreţiile Casei Albe

MI6, exasperate de indiscreţiile Casei Albe

Deşi operaţiunea comună din Yemen a serviciilor secrete britanice, americane şi ale Arabiei Saudite a fost un succes răsunător, Londra acuză Washingtonul că scurgerile de informaţii periclitează grav operaţiunile viitoare.

 

Lovitura dată cu două săptămâni în urmă organizaţiei teroriste Al Qaeda din Peninsula Arabă (AQAP) de către un agent sub acoperire, care lucra pentru mai multe servicii secrete şi care le-a pus acestora la dispoziţie atât cea mai modernă bombă creată de AQAP, cât şi informaţii privitoare la liderii acesteia, a fost considerată drept o victorie importantă în lupta împotriva terorismului. În urma informaţiilor obţinute de la agent – un cetăţean britanic de origine yemenită, care fusese infiltrat în rândurile AQAP de către serviciile de spionaj ale Arabiei Saudite -, drone ale forţele armate ale Statelor Unite au atacat mai multe baze ale organizaţiei teroriste, reuşind să ucidă mai mulţi membri ai acesteia, printre care şi un lider de top.

„Britanicii ar trebui să fie al naibii de furioşi”

Cu toate acestea, între serviciile secrete britanice şi cele americane atmosfera s-a răcit considerabil după ce un număr mare de detalii privind operaţiunea au fost făcute publice de către oficiali americani, relatează cotidianul britanic The Guar­dian. Mai mulţi membri ai comunităţii servicilor secrete din Statele Unite sunt de părere că scurgerea de informaţii a pornit din Casa Albă. Astfel, Mike Scheur, fostul şef al „departamentului Bin Laden” al CIA, a afirmat că descrierea detaliată a implicării serviciilor secrete britanice în operaţiune, apărută în presa americană, face foarte dificilă repetarea unei asemenea acţiuni. „MI6 ar trebui să fie al naibii de furioşi”, a declarat Scheur publicaţiei britanice, adăugând că „orice informaţie dată publicului este o informaţie în plus”. Fostul agent este de părere că scurgerea de informaţii nu este întâmplătoare şi că ar putea face parte dintr-o campanie politică prin care Statele Unite să justifice o eventuală creştere a numărului de operaţiuni cu drone din Yemen.

Washingtonul nu este la prima abatere

Robert Grenier, fost şef al departamentului antiterorist al CIA, este de asemenea de părere că serviciile secrete britanice „sunt, probabil, foarte nemulţumite”, având în vedere că nu este pentru prima oară când informaţii pe care Londra încearcă să le ţină sub tăcere sunt făcute publice aproape cu nonşalanţă la Washington. „În locul britanicilor, m-aş gândi de două sau trei ori înainte să împart informaţii cu americanii”, a declarat Grenier pentru The Guardian; „problema este însă că nu poţi să ştii ce oportunităţi s-ar putea pierde dacă decizi să îţi păstrezi informaţiile pentru tine. În orice caz, americanii se pricep foarte bine să înşele încrederea britanicilor, iar problema începe la vârful ierarhiei”.

Conform The Guardian, atât CIA, cât şi FBI au deschis anchete pentru a afla cum au ajuns în presă informaţii clasificate drept secrete, iar Leon Panetta, secretar al Apărării în administraţia Obama şi totodată fost director al CIA, a declarat că „asemenea scurgeri dăunează enorm muncii serviciilor secrete”. Deşi oficialii britanici au preferat să nu comenteze cazul, părerea lor nu este probabil greu de ghicit. 

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

Răzvan Lucescu l-a transferat pe Lovren la PAOK!

Echipa românului Răzvan Lucescu, PAOK Salonic a reușit un transfer de marcă prin aducerea lui Dejan Lovren, câștigător al Ligii Campionilor și finalist al...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...
Ultima oră
Pe aceeași temă