21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMetoda „Accidentul“ - un bătrân a aruncat pe geam 10.000 de lei

Metoda „Accidentul“ – un bătrân a aruncat pe geam 10.000 de lei

Infractorii care apelează la metoda „Accidentul“ au schimbat modul de lucru. Dacă până acum sunau la ușa victimelor pentru a lua banii, acum vin în fața blocului și le cer acestora să arunce banii de pe geam. Cel mai probabil, au apelat la acest mod de lucru pentru a fi mult mai greu de recunoscut de victime, dar și pentru a putea fugi mai repede de la fața locului, în caz de nevoie. Așa i s-a întâmplat unui bărbat în vârstă de 84 de ani, din Constanța. În data de 1 iulie, acesta a fost sunat, pe numărul de fix, de un bărbat care s-a recomandat a fi avocat și i-a spus că fiul lui a fost implicat într-un accident rutier. I-a cerut o sumă de bani pentru rezolvarea cazului pe cale amiabilă. „Bătrânul a convenit cu vocea necunoscută să ofere o sumă de bani, ulterior aruncând de la balconul apartamentului suma de 10.000 de lei unei persoane de sex masculin care aștepta în fața locuinței“, au declarat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. Bătrânul înșelat și-a dat seama ulterior că a fost păcălit și a depus o plângere la Secția 2 de Poliție a municipiului Constanța.

Au cerut 30.000 de euro

În aceeași zi, polițiștii au fost anunțați de un nou caz bazat pe metoda „Accidentul“. Astfel, polițiștii din cadrul Secţiei 1 au fost sesizați de către o femeie din Constanța, care a precizat că mama sa, în vârstă de 64 de ani, din Constanța, a fost apelată, în jurul orei 00.30 a zilei respective, pe telefonul fix, de către un bărbat care s-a recomandat ca fiind fiul ei şi care i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier. Ulterior, în discuția telefonică a intervenit o altă voce de bărbat, care s-a recomandat ca fiind avocat și care a solicitat nici mai mult, nici mai puțin decât 30.000 de euro pentru a găsi o rezolvare amiabilă a cazului. Femeia și-a dat seama că poate fi victima unei înșelăciuni şi a anunţat membrul de familie, care ulterior a anunțat poliția.

În ambele cauze polițiștii au deschis anchete în vederea identificării autorilor, depistării acestora și tragerea lor la răspundere penală.

Recomandările polițiștilor

Cel mai adesea, victimele acestei metode sunt bătrânii. Infractorii sună pe fix, de obicei la ore foarte târzii și cu o voce precipitată. Polițiștii le transmit persoanelor de vârsta a treia, dar nu numai, că în cazul unor accidente cu victime nu trebuie să ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani.

„Este foarte important pentru cetăţeni să cunoască faptul că în nici un caz de accident rutier reprezentan­ţii instituţiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speţă de natură penală. Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru «rezolvarea unor accidente rutiere», să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier“, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.

Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care inten­ţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală.

Cele mai citite

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanță pentru prima oară cu copiii

Prima vacanță cu copiii poate fi o experiență minunată, dar și o provocare. În timp ce oferă oportunitatea de a crea amintiri de neuitat...
Ultima oră
Pe aceeași temă