16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMeteorologii sunt de părere că lumea ar trebui să se pregătească pentru...

Meteorologii sunt de părere că lumea ar trebui să se pregătească pentru un nou episod El Nino

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat, joi, că probabilitatea unui fenomen El Nino, grav episod meteorologic ce se manifestă prin secetă şi inundaţii, a urcat la 80% pentru sfârşitul anului, informează Capital.

“Lumea trebuie să se pregătească pentru un nou episod El Nino pentru că probabilitatea ca el să apară este de 60% în iunie-august şi de 75-80% în perioada octombrie-decembrie”, a precizat OMM în buletinul său de informaţii.

Citește și: El Niño ar putea aduce cel mai fierbinte an din istorie

“Multe guverne au început deja să se pregătească pentru apariţia lui El Nino”, arată OMM, adăugând că specialiştii se aşteaptă ca intensitatea lui să fie “moderată”, şi nu “slabă” sau “puternică”.
 

El Nino este un fenomen meteorologic cu “o influenţă majoră” asupra climei mondiale, aminteşte OMM

Potrivit Organizației, fenomenul, care se manifestă prin creşterea temperaturii Oceanului Pacific şi mari perturbaţii atmosferice, apare 'o dată la doi-şapte ani'.

Ultimul episod datează din 2009-2010.

S-a constatat că temperaturile din Pacificul tropical au crescut recent, “atingând niveluri ce corespund unei anomalii El Nino de intensitate slabă”.

Pacificul tropical “ar urma să se încălzească în lunile următoare, vârful fiind aşteptat în trimestrul al patrulea”. 

Specialiştii aşteaptă ca fenomenul “să atingă apogeul în trimestrul al patrulea, urmând să persiste până în primele luni ale lui 2015 şi apoi să se stingă”.

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă