14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMeteorologii americani şi britanici infirmă studiul polonezilor

Meteorologii americani şi britanici infirmă studiul polonezilor

Meteorologii susţin că este prea devreme pentru a spune cu exactitate dacă Europa, şi implicit România, se va confrunta cu o iarnă severă sau nu. Ei nu exclud posibilitatea unor vremuri mai reci decât anii trecuţi însă acestea cu siguranţă nu vor fi cauzate de curentul oceanic Gulfstream, aşa cum au spus specialiştii polonezii.

 

Meteorologul Realităţii TV, Silviu Grigore, a spus că “acest curent oceanic are o influenţă majoră asupra evoluţiei climei de pe continentul european. El moderează climatul de pe bătrânul continent, în special în vestul şi nord-vestul acestuia, iar în absenţa lui clima de aici ar fi mai rece”.

Practic, a explicat Silviu Grigore, “curentul Gulfstream vine dinspre Golful Mexic şi traversează dinspre sud-vest spre nord-est Oceanul Atlantic. El poate fi comparat cu un fluviu de apă caldă care duce la încălzirea climei în vestul şi nord-vestul Europei şi contribuie la dezvoltarea ciclonilor islandezi care determină precipitaţii şi o vreme moderată termic într-o bună parte a Europei, chiar şi în România”.

Există teorii referitoare la posibilitatea încetinirii vitezei curentului golfului, ceea ce ar însemna într-adevăr o răcire a climei îndeosebi în vestul şi nord-vestul Europei, dar studii foarte recende ale experţilor americani şi britanici nu relevă acest fapt. Dimpotrivă. “Experţii de la Universitatea din Colorado apreciază că după 1995 se constată chiar o intensificare a circulaţiei termohaline în Oceanul Atlantic”, a mai spus Silviu Grigore.

Pe de altă parte însă, posibilitatea încetinirii curentului Gulfstream, cu efecte asupra schimbării climei în Europa sunt avute în vedere chiar şi de Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Cliamtice. Acesta arată în ultimul raport, din 2007, că în urma încălzirii globale se poate produce o diminuare a vitezei curentului pe parcursul acestui secol.

O eventuală incetinire a acestuia este însă puţin probabil să aibă un răspuns atât de rapid din partea vremii şi a climei, susţine Silviu Grigore. “Chiar dacă experţii polonezi apreciază că sunt deja evidente semne de răcire a climei, teoria nu se susţine perfect pentru că anul trecut, deşi a fost o iarnă grea în Europa nordică, centrală şi vestică, aceasta nu a fost cauzată de curentul golfului ci de intensificarea invaziei de aer arctic”, a mai spus meteorologul Realităţii Tv.

El susţine însă că nu se poate şti dacă se va intensifica sau nu şi în acest an invazia aerului arctic.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Sorana Cîrstea, eliminată în optimile turneului de la Roma

Sorana Cîrstea a fost eliminată în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce a pierdut în două seturi în fața...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă