5.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialMerrill Lynch: Euro va ajunge la 4,8 lei in septembrie

Merrill Lynch: Euro va ajunge la 4,8 lei in septembrie

Leul va inregistra in urmatoarele sapte luni cea mai puternica depreciere dintre toate monedele din regiune, potrivit estimarilor analistilor de la Merrill Lynch, informeaza ziare.com citand presa maghiara.

La finalul lunii septembrie, moneda unica europeana va fi cotata la 4,8 lei, cu 11% peste valoarea actuala. Leul a "demonstrat" deja ca o poate lua la vale rapid, ceea ce da, intr-o oarecare masura, credibilitate previziunilor specialistilor bancii americane.

Numai de la inceputul anului si pana in prezent leul a pierdut 7%, iar in ultimele sapte luni deprecierea a fost de peste 20%.

In acelasi interval, forintul se va devaloriza cu 8,9%, iar zlotul cu 5,2%. Singura moneda din regiune cu volatilitate mai redusa va fi coroana ceheasca, care se va aprecia usor pe tot parcursul primului semestru, urmand ca in trimestrul al treilea sa coboara cu 0,6% sub valoarea medie a lunii februarie.

In martie, euro va fi cotat la 4,35 lei, cu aproape noua bani mai mult decat cursul oficial afisat de BNR joi. Tot atunci, moneda unica va putea fi cumparata cu 305 forinti (s0,66% fata de februarie) sau 4,65 zloti (-3,12% fata de nivelul actual).

Trei luni mai tarziu, cursul euro va ajunge la 4,5 lei (-4,41% fata de nivelul calculat de analistii Merrill Lynch pentru luna in curs), in timp ce moneda ungureasca se va deprecia cu 3,96%. In intervalul iulie-septembrie, leul va mai pierde 6,67% in raport cu euro. Deprecieri semnificative vor mai raporta forintul unguresc (-4,76%) si zlotul polonez (-4,12%). Coroana va scadea doar cu 1,21%.

Incepand cu trimestrul al patrulea, toate monedele din regiune vor intra pe un trend ascendent in raport cu euro. Cele mai rapide aprecieri vor fi inregistrate de forintul unguresc, zlotul polonez si de coroana ceheasca, care vor cobori sub nivelul din prezent pana la sfarsitul anului. In ultimele trei luni din 2008, moneda romaneasca va recupera doar sapte procente din pierderile suferite in intervalul februarie-septembrie, fiind singura din regiune care nu va reusi sa revina la cotatiile actuale.

Un euro se va putea cumpara cu 4,35 lei in decembrie. Moneda nationala se va aprecia pe tot parcursul primului semestru din 2010, urmand ca din trimestrul al treilea a anului viitor sa se stabilizeze in jurul valorii de 4 lei.

Cele mai citite

Ce a discutat Iohannis cu Macron în Franța

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...

S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Cititorii noștri sunt deja familiarizați cu ceea ce înțelegem noi prin sintagma “statul de drepți,” un antonim al statului de drept - ființând ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă