20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMembrii Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit în urma lansării rachetei...

Membrii Consiliului de Securitate al ONU s-au reunit în urma lansării rachetei nord-coreene

UPDATE:   Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat lansarea rachetei de către Coreea de Nord, subliniind că discuţiile continuă pentru stabilirea unei “reacţii adecvate” în acest caz, informează AFP, potrivit Mediafax.

“Membrii Consiliului de Securitate au condamnat această lansare, care constituie o încălcare a rezoluţiilor 1.718 şi 1.874” (care interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică), se arată într-un comunicat oficial citit de Mohammed Loulichki, ambasadorul Marocului la ONU şi preşedinte al Consiliului de Securitate în decembrie.

“Membrii Consiliului de Securitate au reamintit că, în aprilie 2012, au cerut Coreei de Nord să nu mai efectueze lansări care utilizează tehnologie balistică”, continuă textul.

Statele Unite au cerut un “răspuns” internaţional după testul cu rachetă efectuat de Coreea de Nord, conform ambasadorului american la ONU, Susan Rice.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au început, miercuri dimineaţă, la New York reuniunea cu uşile închise consacrată lansării unei rachete nord-coreene, Marea Britanie îndemnând să se reacţioneze “repede şi în forţă”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Consiliul “trebuie să reacţioneze repede şi în forţă la această provocare”, a apreciat ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, chiar înainte de a intra în sala de reuniune. Cu toate acestea, Lyall Grant a recunoscut în faţa jurnaliştilor că existau “opinii divergente în cadrul Consiliului de Securitate” cu privire la modalitatea de reacţie. “Dar vom face presiune pentru o acţiune rapidă”, a adăugat el.

Şi ambasadorul german la ONU, Peter Wittig, a încurajat Consiliul să “transmită rapid un mesaj clar către Coreea de Nord”.

Tirul nord-coreean este considerat de către Statele Unite şi aliaţii lor ca un alt test balistic de lansare a unei rachete cu rază lungă de acţiune, în timp ce rezoluţiile ONU 1718 din 2006 şi 1874 din 2009 interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică.

Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă