18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMembrii CNATDCU protestează faţă de modul în care au fost revocaţi şi...

Membrii CNATDCU protestează faţă de modul în care au fost revocaţi şi cer “condamnarea abuzurilor”

Membrii Consiliului General al Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) protestează faţă de modul “arbitrar şi nemotivat” prin care au fost revocaţi şi cer lumii academice “să condamne abuzurile”, scrie Mediafax.

“Noi, membrii Consiliului General al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), întrunit astăzi, 29 iunie 2012, luând notă de ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial, în timpul desfăşurării şedinţei privind revocarea Consiliului General şi abrogarea regulamentului CNATDCU, în scopul subordonării activităţii acestui consiliu, precum şi a comisiilor de specialitate organului executiv, având în vedere tentativa de blocare a activităţii CNATDCU cu privire la cazuri grave de încălcare a unor norme elementare de etică şi integritate academică, cu referinţă specială la plagiat în teze de doctorat, având în vedere misiunea şi obiectivele cu care a fost legal investit CNATDCU, în scopul creşterii performanţelor ştiinţifice şi academice, ne declarăm indignarea şi protestăm vehement faţă de modul arbitrar şi nemotivat cu care am fost revocaţi”, se arată într-o declaraţie-apel a Consiliului, dată publicităţii după decizia privind plagiatul din lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta.

Membrii Consiliului precizează că “toate aceste acţiuni s-au produs în absenţa unei evaluări, oricât de sumare, a activităţilor şi responsabilităţilor” cu care au fost legal învestiţi. Ei reclamă, de asemenea, “maniera nedemnă” în care le-ar fi fost încălcată demnitatea umană şi profesională, “cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice”.

“Dorim să precizăm că membrii acestui consiliu nu fac politică, nu sunt remuneraţi pentru această activitate, iar demersul nostru nu are conotaţie politică. Ne exprimăm însă îngrijorarea faţă de acest stil autoritar şi arbitrar de a conduce şcoala superioară şi cercetarea românească. Afirmăm, de asemenea că politica nu are ce căuta în evaluarea academică şi dezavuăm amestecul politicului.Invităm colegii din universităţi şi institute de cercetare să se solidarizeze şi să acţioneze în mod energic pentru a stăvili abuzurile şi practicile de restaurare a mediocrităţii şi a arbitrariului în şcoala şi cercetarea românească. Ştiinţa şi cultura românească au nevoie de exigenţă şi rigoare pentru a deveni competitive internaţional şi nu putem realiza acest scop decât prin afirmarea consecventă a principiilor academice şi prin eliminarea confuziei de valoare. Considerăm că întreaga comunitate academică să reacţioneze şi să condamne aceste abuzuri. Altfel, riscăm să distrugem şi bruma de valoare care a mai rămas în universitatea şi cercetarea românească”, se mai arată în declaraţie.

Documentul este semnat de: Marius Andruh – Academia Română, Universitatea din Bucureşti; Dorel Banabic – Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Lucian Pintilie – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor – INCDFM Bucureşti; Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din Bucureşti; Viorel Barbu – Academia Română, Universitatea “Al. I. Cuza: din Iaşi; Dragoş Mihael Ciuparu – Universitatea “Petrol-Gaze” din Ploieşti; Liviu Marşavina – Universitatea “POlitehnica” din Timişoara; Sergiu Nedevschi – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Cristian Oară – Universitatea “Politehnica” din Bucureşti; Octavian Popescu – Academia Română, Institutul de Biologie Bucureşti, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca; Marian Preda – Universitatea din Bucureşti; Carmen Socaciu – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; Florin Stamatian – UMF Cluj – membru al Academiei de studii medicale.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a emis joi un ordin privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a CNATDCU şi noua structură a acestuia.

Pop a spus că ordinul vizează reorganizarea, şi nu desfiinţarea acestui for, fără nico legătură cu ” elemente vehiculate în dezbaterea publică”.

Decizia luată de Pop are la bază, dincolo de problemele de funcţionalitate constatate în cazul acestui for, intenţia de a crea un Consiliu echilibrat din punct de vedere al reprezentării sistemului academic din România, mai spun reprezentanţii ministerului.

Potrivit ministerului, multe zone ale mediului academic din România ar fi fost nemulţumite de faptul că 25% din membrii CNATDCU erau de la Universitatea Bucureşti, iar în restul componenţei Consiliului General se regăseau reprezentate un număr restrâns de unităţi de învăţământ superior.

În privinţa analizării lucrării de doctorat a premierului, Ministerul Educaţiei a precizat că aceasta nu este de competenţa CNATDCU, ci a Consiliului Naţional de Etică de pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă