» Vanzarile de CD-uri cu muzica au scazut drastic in 2007, cu aproximativ 20 la suta fata de anul precendent.
» Artistii parasesc treptat casele de productie, preferand sa-si lanseze albumele pe Internet.
Dupa doua luni in care a incercat sa-si convinga casa de productie, EMI, sa lanseze ultimul album exclusiv pe site-ul lor web, trupa Radiohead a primit acordul de a-si pune in aplicare planul. Astfel, in octombrie anul trecut, albumul a fost lansat pe site-ul trupei, oricine putand sa-l descarce pe calculatorul personal in schimbul unei sume la alegerea sa. Conform unor statistici Nielsen SoundScan, dupa doua luni, albumul "Rainbows" inregistrase incasari de 10 milioane de dolari, majoritatea celor care au cumparat albumul fiind utilizatori din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Franta si Germania. Oficialii din cadrul EMI au declarat ca au existat si utilizatori care au platit zero euro pentru descarcarea albumului, dar nu s-au aratat dezamagiti de acest lucru, pentru ca s-au asteptat la aceasta. "Asta a fost ideea. Fiecare sa plateasca cat poate", se arata intr-un comunicat de presa al EMI. Oricum, a existat o taxa fixa, de 60 eurocenti, pentru efectuarea tranzactiei, chiar daca suma de plata era "zero". Oricum, cele 10 milioane incasate in numai doua luni, pentru un album distribuit exclusiv pe Internet, reprezinta o suma-record si, in acelasi timp, este un semnal pentru industria muzicala.
Scad vanzarile de CD-uri
Un alt studiu al aceleiasi organizatii a relevat faptul ca in anul 2007 vanzarile CD-urilor cu muzica a scazut, la nivel global, cu aproximativ 20 la suta fata de anul precedent. Pe plan local, cea mai mare scadere in comertul cu CD-uri a inregistrat-o Canada, care a atins 21 la suta, urmata de Australia si Italia, cu 14, respectiv 12 la suta. Aceste scaderi-record aduc cu sine si alte probleme in industria muzicala. In primul rand marile magazine de specialitate isi reduc din ce in ce mai mult spatiul de expunere a CD-urilor, iar in al doilea rand casele producatoare le ofera artistilor mai putina consultanta pentru promovare. O alta problema este faptul ca aceste case de discuri traiesc exclusiv din banii incasati din vanzarea muzicii.
Mutarea pe net s-a facut tarziu
In cautarea de noi surse pentru profit, companiile producatoare de muzica s-au indreptat catre spatiul digital, adica pe Internet. Aici, nu pot vinde un album intreg la acelasi pret cu cel de pe rafturile magazinelor, dar, cert, au reusit sa scape de intermediarii care mareau preturile CD-urilor. Majoritatea caselor de discuri au semnat contracte cu Apple pentru distributia muzicii sale pe Internet prin iTunes Store. Anul trecut, Universal a anuntat ca a parafat un contract cu Nokia, pentru distributia pieselor prin Nokia Music Store. Piesele pot fi cumparate fie separat, fie pe baza unui abonament anual. Toate telefoanele Nokia din seria Xpress Music vor veni cu soft-ul pentru accesul la Music Store, incorporat, producatorii sperand ca astfel sa atraga tot mai multi utilizatori ai serviciului. "In 2007, a devenit evident ca industria muzicala intra intr-o noua etapa, total diferita de ce s-a intamplat in secolul XX", considera Mark Mulligan, analist la Jupiter Research.
Insa producatorii au intrat in mediul online, dupa ce mai multe site-uri au inceput sa ofere servicii de download, la preturi de nimic. Mai mult sau mai putin legale, aceste site-uri au castigat un public fidel, care prefera sa plateasca 1 euro pentru un album intreg in loc de a achita ceva mai mult de un euro pentru o singura piesa – ca la iTunes sau Rhapsody. Este drept ca respectivele site-uri nu platesc drepturi de autor artistilor in urma vanzarilor, dupa cum spuneau mai multi analisti, utilizatorii nu sunt prea interesati de acest lucru, ei urmarind doar obtinerea muzicii dorite. Unul dintre aceste site-uri a fost chiar subiect de disputa in Rusia (tara de origine a "patronilor"), unde s-a aflat la un pas de a fi inchis. In ciuda protestelor pe plan international, site-ul exista in continuare, Guvernul de la Moscova impunand doar plata unei taxe pentru fiecare cantec vandut, taxa care merge la bugetul statului.
In ciuda faptului ca site-urile cu plata, ca iTunes Store, Rhapsody, Nokia Store, E-music, Walmart Music sau Napster, contabilizeaza tot mai multe descarcari, sumele incasate nu au reusit sa acopere deficitul inregistrat de scaderea vanzarilor CD-urilor.
Romania este ocolita
Majoritatea magazinelor mari de muzica digitala nu permit descarcarea pieselor si din Romania, din simplul motiv ca in contractele semnate intre producatori si distribuitorii online nu exista referire si la distributia melodiilor in tara noastra. Zvonurile insa spun ca iTunes isi va deschide portile si pentru utilizatorii nostrii cat de curand, cel mai probabil in ultimul trimestru al acestui an.
Cat costa o melodie
Magazinul online Abonament lunar Pret/melodie
iTunes.com* — 0.99 euro
Rhapsody.com* 12.99 sau 14.99 dolari 0.99 dolari
Legalsounds.com — 0.09 dolari