11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMeleșcanu susține că Rogozin a vrut să încalce intenționat sacțiunile impuse de...

Meleșcanu susține că Rogozin a vrut să încalce intenționat sacțiunile impuse de UE, pentru a crea o dispută între Rusia și România

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, luni. că vicepremierul Dmitri Rogozin a urmărit, prin tentativa lui de a survola România, să încalce cu bună știință sancțiunile impuse de UE la adresa Rusiei.

Incidentul cu avionul lui Rogozin a fost "o chestiune deliberată" care "a fost clar prevăzută ca să creeeze un diferend politic între România și Rusia", a declarat luni, la Antena 3, ministrul Meleșcanu.

Acesta a precizat că, cu câteva zile înainte să plece, Rogozin a dat pe Twitter informația că va tranzita teritoriul României, a prezentat și harta și itinerariul, iar această comunicare a fost primită și la Direcția Consulara a MAE, care a informat Autoritatea Aeronautică Română.

"Și faptul că domnul Rogozin a ținut să fie într-o aeronavă civilă arată că a fost deliberată această acțiune", prin care Rogozin "a vrut să demonstreze că sancțiunile adoptate de UE față de demnitarii aflați pe lista neagră nu funcționează, ceea ce este o mare eroare", a spus Meleșcanu.

Ministrul român a respins și acuzațiile lui Rogozin că viața pasagerilor a fost pusă în pericol. Dacă aeronava avea probleme, potrivit Convenției de la Chicago, s-ar fi gasit o soluție, dar faptul că a aterizat la Minsk arată că putea face orice traseu în zona noastră, a spus ministrul de Externe.


Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a declarat că, pe fondul tensiunilor bilaterale, avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleşcanu, a evitat o escală în Rusia. "Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută", a afirmat Dmitri Rogozin. Dmitri Rogozin nu a oferit detalii despre acest incident, dar, potrivit site-ului Ministerului român de Externe, Teodor Meleşcanu tocmai a făcut o vizită în Kazahstan.

Pe de altă parte, Dmitri Rogozin a mai susținut că, pe fondul tensiunilor România – Rusia, avionul ministrului Teodor Meleşcanu, a evitat o escală în Rusia. "Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută", a afirmat Dmitri Rogozin. În schimb,  Ministerul de Externe al României a susținut că traseul avionului lui Meleșcanu a fost decis înainte să apară incidentul cu avionul lui Rogozin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă