16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMeleșcanu: România urmează politica NATO de întărire a securității în apropierea graniței...

Meleșcanu: România urmează politica NATO de întărire a securității în apropierea graniței cu Rusia

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că România urmează "principiile constante ale raportării la Federația Rusă", conform deciziilor adoptate la nivelul conducerii NATO și UE.

Șeful diplomației române a făcut această precizare luni, în cadrul unui dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Meleşcanu "s-a referit la aspecte privind relaţia transatlantică, securitatea şi Strategia Globală a UE, Vecinătatea UE/Parteneriatul Estic, R. Moldova, Ucraina, relațiile cu Federaţia Rusă, evoluţiile recente din Balcani, evoluţiile din Orientul Mijlociu, dimensiunea externă a migraţiei. Ministrul de Externe a subliniat că România rămâne un aliat de încredere al SUA și o ancoră a parteneriatului transatlantic. În viziunea României, legăturile transatlantice sunt fundamentale pentru Europa și pentru SUA în aceeași măsură. Ministrul Meleșcanu a subliniat susținerea de către România a consolidării rolului UE în ceea ce privește securitatea și apărarea, inclusiv prin avansarea procesului de implementare a documentelor relevante adoptate în domeniu, în cursul anului trecut. A pledat pentru coerență și evitarea unor procese paralele, între dezvoltarea rolului Uniunii în domeniul securității și apărării și rolul NATO. S-a referit la importanța conceptului de reziliență pentru implementarea cu succes a Strategiei Globale pentru Politica Externă și de Securitate a UE și a evidențiat că MAE român își va aduce contribuția la reflecția în curs la nivelul UE, pe acest subiect central al Strategiei Globale".

Pe de altă parte, ministrul Meleșcanu a prezentat prioritățile României în raport cu statele din Vecinătatea Estică și a evidențiat interesul crescut, de natură strategică, pe care România îl are față de Parteneriatul Estic (PaE) și față de succesul Summit-ului PaE din 2017. Referitor la R. Moldova, ministrul de externe a accentuat progresele înregistrate până în prezent și a făcut apel la statele membre ale UE, prin ambasadorii prezenți, să mențină sprijinul pentru procesul de reforme și pentru aprofundarea cooperării dintre UE și R. Moldova. Ministrul Meleșcanu a subliniat principiile constante ale raportării României la Federația Rusă, cu trimitere la evoluțiile din Vecinătatea Estică și regiunea Mării Negre, precum și în lumina deciziilor în domeniu adoptate la nivelul UE și NATO".

La rândul ei, la aceeași reuniune, ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a prezentat aspecte referitoare la viitorul UE, implicațiile procesului Brexit, securitatea internă a UE, cu accent pe funcţionarea spaţiului Schengen și gestionarea migraţiei.

“Guvernul a confirmat de fiecare dată atașamentul pro-european și angajamentul nostru ferm de a contribui la consolidarea proiectului european, subliniind importanța acordată unității, dimensiunii incluzive și coeziunii, dar și respectării depline a principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Uniunea Europeană rămâne un proiect indispensabil, iar provocările fără precedent cu care se confruntă aceasta necesită o capacitate sporită de a obține rezultate concrete”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Ana Birchall a prezentat progresele substanţiale ale României în domeniul MCV, reconfirmate de raportul Comisiei Europene din 25 ianuarie a.c., şi a reiterat disponibilitatea de dialog şi cooperare a autorităţilor române în vederea realizării obiectivului de finalizare a exercițiului, precum şi angajamentul ferm al Guvernului faţă de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei

Cu această ocazie ministrul delegat a informat corpul diplomatic cu privire la progresele realizate in procesul de pregătire a viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita în primul semestrul al anului 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Doar 22% dintre copiii romi urmează studii liceale

Ponderea copiilor romi care frecventează învățământul obligatoriu este de 78% (față de 95% pentru copiii români din vecinătate). Decalajul se mărește din nou în...

Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare. Cauzele și tratamentul blefaroșalazisului.

În lumea esteticii și a chirurgiei plastice, excesul de piele de la nivelul pleoapelor, cunoscut sub numele de blefaroșalazis, poate fi mai mult decât...
Ultima oră
Pe aceeași temă