9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMedicul care a tratat gravida infectata cu HIV, sanctionat pentru declaratiile facute

Medicul care a tratat gravida infectata cu HIV, sanctionat pentru declaratiile facute

In urma cu o luna relatam despre cazul Virginei, o tanara infectata cu HIV care a fost discriminata de trei medici de la Maternitatea Spitalului Clinic de Urgenta Galati, care au refuzat sa o consulte si sa o asiste la nastere. Virginia si prietenul ei au aflat in urma cu doua luni, cand era deja gravida in luna a 6-a, ca femeia este infectata cu HIV. In Vinerea Mare au inceput contractiile si femeia a fost internata la maternitatea spitalului clinic, dar, dupa ce le-a spus medicilor ca este infectata cu HIV, a fost abandonata intr-o rezerva. Timp de 24 de ore, cei trei medici din garda au refuzat sa o consulte. In seara de Inviere, cand a intrat in garda, medicul Cezar Irimia a consultat-o pe Virginia si, constatand ca situatia este critica, i-a efectuat imediat cezariana si pana dimineata a urmarit cu atentie evolutia starii de sanatate a femeii. Medicul Irimia a semnalat situatia conducerii Spitalului Clinic de Urgenta Galati si Colegiului Medicilor, acuzandu-si colegii pentru lipsa de omenie de a nu fi consultat si asistat pacienta la nastere, desi in sectie exista echipamentul necesar pentru ca aceste operatiuni sa fie efectuate fara nici un risc de infectare.

“Sistemul” a reactionat!

Asa cum banuiam in articolul in care prezentam situatia Virginiei, “sistemul” a reactionat dur impotriva medicului Cezar Irimia. Ieri, medicul Dumitru Isfan a anuntat ca directia Spitalului Clinic de Urgenta Galati a luat decizia sanctionarii pe linie administrativa a medicului Irimia fiindca declaratiile sale au afectat prestigiul spitalului si au fost jignitoare la adresa colegilor. Medicul a fost sanctionat cu avertizare scrisa si, desi nu au fost precizate detalii, va fi sanctionat si cu pierderea unor drepturi pentru o anumita perioada. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa fie anuntate si rezultatele anchetei efectuate in acest caz de Colegiul Medicilor Galati. Suntem aproape siguri ca si Colegiul Medicilor il va gasi vinovat tot pe medicul care a asistat-o la nastere pe tanara gravida infectata cu HIV, pentru ca directorul general al Spitalului Clinic de Urgenta, Dumitru Cristea, este si presedintele filialei locale a Colegiului Medicilor si din aceasta cauza nu poate fi ignorat faptul ca prestigiul spitalului este mai important decat vietile pacientei si fetitei careia i-a dat nastere.

Cine judeca aspru?

Iar daca tot vorbim despre prestigiul Spitalului Clinic si al Colegiului Medicilor Galati, se cuvine amintit un fapt pe care l-am prezentat in paginile editiei de Moldova a Romaniei libere in ianuarie 2004: pe atunci, directorul Dumitru Cristea (PNL) era in campanie electorala pentru un nou mandat la presedintia Colegiului Medicilor Galati si impreuna cu seful de atunci al DSP Galati, dr. Aurel Nechita (PSD), devenit ulterior secretar de stat la Sanatate, a comis un fapt despre care Colegiul Medicilor nu s-a pronuntat: ambii medici, presedintele Colegiului Medicilor si directorul DSP, ar fi trebuit sa se afle in garda, dar si-au parasit garda si bolnavii pentru a participa la o intalnire electorala cu medicii din Tecuci. Am reamintit acest fapt doar pentru ca cititorii sa inteleaga mai bine reactia dura a “sistemului” impotriva medicului Cezar Irimia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă