11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMedic stabilit în Franța: Răniții din Colectiv nu ar fi fost tratați...

Medic stabilit în Franța: Răniții din Colectiv nu ar fi fost tratați mai bine în străinăte

Un medic român, stabilit în Franța, dar care s-a întors în România pentru a ajuta răniții din Colectiv, a susținut că victimele nu ar fi fost tratate mai bine nici în Franța, nici în Belgia, informează Mediafax.

Ciprian Isacu, șef al Şectiei de arşi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a lăudat, la Spitalul Elias, modul în care victimele din Colectiv au fost tratate.

Citește și: Un român stabilit în NORVEGIA a convins medicii din acea ţară să vină în ajutorul victimelor de la Bucureşti

 “Jos pălaria pentru ceea ce am văzut, pacienţii nu ar fi fost trataţi mai bine nici în Franţa, nici în Belgia. Probabil vom mai transfera pacienţi în străinătate, pentru că i-am văzut (pe medici, n.r.) epuizați şi să le mai uşurăm munca”.

Totodată, medicul a descris arsurile ca pe o ”o patologie foarte grea şi complicată”, ce reprezintă o provocare pentru orice medic cu experiență.

“Nu dăm lecţii, nu dăm indicaţii. Deşi lucrez de 23 de ani cu arşii la Boreaux, mă întreb ce am fi făcut noi, dacă reprezint un centru, poate cel mai mare din sud -vestul Franţei, în faţa unei nenorociri de talia asta. O sută cincizeci este enorm. (…) Eu sunt plecat de 23 de ani din ţară, dar aici, din punct de vedere tehnic, sunt top, din punct de vedere uman, nimic de reproşat. Arsura este o patologie foarte grea şi complicată”, a spus Isacu.

Citește și: Echipe de medici din Franţa vin în România ca să participe la operarea victimelor din Colectiv

El a menționat că, în Franța, costul unei zile de reanimare este de 8.500 de euro.

“Totul este imprevizibil la ars. Să nu ne plimbăm cu avionul ca să facem plăcere unuia sau altuia. Fac de 23 de ani meseria şi am văzut foarte multe cazuri de arşi Să fiţi mândri că aveţi aici adevăraţi soldaţi. Nu avem nimic să-i învăţăm. Treceţi de partea cealaltă şi vedeţi cine ar fi făcut mai mult decât au făcut aceşti medici. Jos pălăria pentru doctorii de aici”, a mai spus medicul.

Deși în unitate nu sunt îngrijiţi, în mod obişnuit, pacienţi arşi, conform Managerul Spitalului Elias, toți medicii s-au mobilizat pentru a îngriji supraviețuitorii incendiului din Colectiv.

Citește și: #Colectiv: Cîmpeanu, despre pacienţii externaţi: Există riscul de a se întoarce în spital

Numărul pacienţilor internați în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 71, dintre aceştia 14 fiind în stare critică și șapte în stare gravă, potrivit anunțului făcut, luni seară, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În zece zile de la tragedie au decedat alte 20 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 47.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Luni a murit, la o clinică din Israel, jurnalista şi fotografa Teodora Maftei. Tot luni, la Spitalul de Arși din Capitală, a murit și Liviu Zaharescu, un tânăr fotograf de concerte.

Citește și: În ce stare se află răniţii din Colectiv, după o săptămână de la tragedie

Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache a murit duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă