3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialMatei Brunul și călătoria sa în Polonia

Matei Brunul și călătoria sa în Polonia

Prozatorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliștii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus“ din Polonia, ediţia 2015, cu romanul „Matei Brunul“. Din 66 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu, juriul a selectat 14 titluri.

La începutul lunii septembrie, juriul va anunţa lista scurtă cu cei 7 finalişti nominalizaţi pentru marele premiu, urmând ca Gala de decernare să aibă loc pe 17 octombrie, la Wrocław. Câştigătorul va fi recompensat cu un premiu în valoare de 150.000 de zloți polonezi şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano, după cum se arată într-un comunicat al Editurii Polirom.

Premiu „Angelus” este cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru volumele traduse în limba polonă. De la prima ediţie a Premiului „Angelus”, în 2006, România a mai obţinut o singură nominalizare pe lista scurtă, în 2010: Norman Manea pentru romanul “Întoarcerea huliganului“.

În luna februarie a acestui an, Lucian Dan Teodorovici a participat la un turneu de lansări şi evenimente organizate cu prilejul recentei apariţii în limba polonă a romanului “Matei Brunul”, publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascăr.

Romanul a mai fost tradus şi publicat în Franţa, Bulgaria şi Ungaria, fiind în curs de traducere în Turcia şi Macedonia. În curând, la editura americană Dalkey Archive Press va apărea și traducerea în limba engleză a romanului.

Un marionetist şi marioneta sa devin captivi ai stalinismului românesc, în cea mai dură perioadă a lui. O poveste despre uitare, despre dragoste, despre naivitate, despre ură şi iertare, despre pendularea între adevărul personal şi cel oficial. Desemnat „Cartea anului” în mai multe rânduri, de diverse publicaţii şi instituţii culturale, romanul a atras nu doar interesul cititorilor români, ci şi al celor din străinătate, bucurându-se de o foarte bună primire în spaţiile în care a fost deja tradus.

Romanul ”Matei Brunul” a fost distins în anul 2012 cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, Premiul revistei Observator cultural, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România şi a fost desemnat „Cartea anului” de către revista Contrafort.

Lucian Dan Teodorovici  născut pe 17 iunie 1975 la Radăuţi, este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom. A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul ”Prăpădul”(după un text de Attila Bartis), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul ”Sunt o babă comunistă”, o dramatizare după celebra carte semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul ”Antologia DramatIS” (Editura Cartea Românească, 2008).

Cărţi publicate: ”Cu puţin timp înaintea coborârii extratereştrilor printre noi”, ”Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana”, ”Circul nostru vă prezintă”,” Atunci i-am ars două palme”, ”Celelalte poveşti de dragoste”, ”Matei Brunul”, ”Unu + unu (+ unu…). Nişte comedii”. Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.   

Cele mai citite

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă