La o săptămână după ce combatanţii organizaţiei jihadiste Stat Islamic au fost total alungaţi din oraşul irakian Fallujah, un kamikaze aparţinând grupării teroriste a comis cel mai sângeros atentat perpetuat de SI în capitala irakiană în acest an.
Ultimul bilanţ actualizat luni era de 213 morţi şi peste 200 de răniţi, dar multe trupuri se aflau încă sub dărâmăturile clădirilor afectate de puternica deflagraţie a camionului-capcană folosit. Atacul s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică pe o stradă comercială din cartierul şiit Karrada, în centrul Bagdadului, unde sute de irakieni cu familiile profitau de răcoare pentru a se plimba şi a face cumpărături pentru Aïd el-Fitr, sărbătoarea care marchează miercuri sfârşitul Ramadanului, luna sfântă a musulmanilor. Karrada este un cartier animat de cafenele, magazine şi hoteluri.
Mulţi văd în atacul din Karrada un răspuns al SI la pierderea Fallujah. La 26 iunie, forţele guvernamentale susţinute de miliţiile şiite şi de coaliţia internaţională au preluat controlul acestui oraş bastion al jihadiştilor, în provincia sunnită Anbar din vestul ţării. Fallujhah era considerat o rampă de lansare pentru indivizii-kamikaze ai SI trimişi să comită atacuri în Bagdad, aflat la doar 50 de km distanţă.
Jihadiştii în Bangladesh
Atentatul comis în capitala Bangladesh-ului, Dhaka (20 de morţi), cu două zile înaintea celui din Bagdad, a fost şi el revendicat de Statul Islamic, dar guvernul continuă să nege prezenţa unui grup terorist pe solul său. Atacatorii, descrişi de un supravieţuitor ca fiind bine bărbieriţi, îmbrăcaţi cu veştminte occidentale şi vorbind curent engleza, au vizat străinii din restaurantul atacat vineri. Tineri între 17 şi 21 de ani, ei s-au radicalizat recent şi au jurat credinţă SI, potrivit unor înregistrări video şi audio.
Potrivit analiştilor, alegerea locului, a ţintei, calendarul şi modul de ucidere au fost prevăzute pentru a obţine maximum de publicitate, oroarea suscitată fiind asemănătoare masacrelor din Orlando şi Paris. „Bangladesh trebuie să recunoască implicarea activă a reţelei islamiste internaţionale. Atacul din Dhaka se înscrie în lunga serie de acte teroriste lansate după 11 septembrie 2001. Este 11 septembrie al Bangladesh-ului“, arată Mubashar Hasa, specialist în Islamul politic la Liberal Art University din Dhaka.
Un plan B?
Analiştii estimează că în recul în Irak, în Siria şi în Libia, Statul Islamic ar putea să se concentreze progresiv asupra acţiunilor teroriste spectaculoase contra şiiţilor, dar şi în Occident, pentru a continua să existe mediatic. Pentru a bloca spirala declinului, SI va reveni la rădăcinile sale ca gherilă urbană. Puterea SI este în declin şi, potrivit unor informaţii, la Raqqa liderii acestei organizaţii teroriste pregătesc o strategie de urgenţă, un „plan B“. Ca în trecut, o opţiune pentru SI ar putea fi crearea unei reţele de guvernare din umbră şi de reluare a luptei subterane.
Alternativ, liderii SI ar putea alege alt bastion jihadist. Liderul SI, Al-Baghdadi, ar putea avea în vedere asasinarea preşedintelui sirian, Bashar l-Assad, o campanie de teroare la Bagdad sau la Damasc, sau un atac spectaculos destinat să atragă SUA sau Europa în război, schimbând astfel dinamica. Pentru a demonstra adepţilor grupului că autoproclamatul „Califat“ rămâne o forţă puternică, planul B poate include eforturi pentru destabilizarea Iordaniei sau Libanului, un atac împotriva Israelului sau o campanie în nordul Caucazului pentru pedepsirea Rusiei pentru implicarea în Siria. Oricare va fi cursul acţiunii SI în planul B, este deocamdată un secret bine păzit.
Fie că intră în clandestinitate, se mută în altă regiune sau pune în scenă o serie de atacuri spectaculoase, SUA şi aliaţii trebuie să fie pregătiţi să contracareze.