21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialMartorul-surpriză care l-a înfundat pe Diaconescu

Martorul-surpriză care l-a înfundat pe Diaconescu

Patronul OTV a fost trimis în judecată pentru două fapte de şantaj: una din 2005, când a solicitat 140.000 de euro, şi alta din 2009, când a cerut 200.000 de euro. Una dintre mărturiile incriminatorii îi aparţine lui Marcel Puşcaş, fost preşedinte al clubului Steaua şi fost realizator de emisiuni la OTV.

Dan Diaconescu a fost anchetat prima dată de pro-curorii anti-corupţie în 2005, pentru şantajarea omului de afaceri Petre Paul Ţârdea, care organiza jocul de noroc „Eurotombola” la Prima TV. Atunci, Dan Diaconescu i-ar fi cerut omului de afaceri suma totală de 140.000 de euro – 10.000 de euro pe lună pentru publicitate la OTV şi 4.000 de euro pe lună personal pentru Dan Diaconescu – ca OTV să nu dezvăluie nereguli ale jocului. În cazul în care nu se plătea, neregulile urmau a fi prezentate în cadrul emisiunii OTV realizate de Mihai Ghezea, învinuit şi el de şantaj. Negocierea sumelor s-a făcut la restaurantul lui Romică Ţociu, în prezenţa mai multor martori, care ar fi confirmat întâmplarea în declaraţiile date la DNA. Între cei care au confirmat şantajul s-a aflat atât Romică Ţociu, cât şi Marcel Puşcaş. Iniţial, Puşcaş a susţi-nut că nu ştie nimic de şantaj. După ce a fost pus sub învinuire pentru mărturie mincinoasă şi i s-au arătat convorbirile interceptate, Puşcaş a revenit asupra declaraţiilor iniţiale şi a confirmat existenţa şantajului. Potrivit interceptărilor, Marcel Puşcaş ar fi aflat că Diaconescu îl şantaja pe Ţârdea de la asociatul acestuia, Sorin Micula. Puşcaş l-ar fi sfătuit pe Micula să plătească pentru că „Dan e băiat bun” şi „are şi el nevoie de bani”.

Au dispărut probe din dosarul Parchetului!

Ţârdea a înregistrat pe telefonul său mobil şantajul lui Diaconescu şi l-a denunţat pe acesta la PNA ( acum DNA). Procurorul de caz a fost Cătălin Macovei, iar coordonatorul anchetei Adrian Miclescu, adjunctul procurorului-şef de atunci, Ion Amărie. După ratarea unui flagrant, din cauză că Dan Diaconescu a fost avertizat de o sursă chiar din PNA, care i-ar fi dat înclusiv documente din dosar, ancheta a fost declinată la Parchetul Judecătoriei Sectorului 4, unde nu s-a făcut nimic. În 2009, ca urmare a înregistrării la DNA a unei noi acuzaţii de şantaj, săvârşite de Dan Diaconescu împreună cu un alt colaborator de-al său , plângerea lui Ţârdea a fost preluată din nou de procurorii anticorupţie. Surpriză, însă: de la dosarul din 2005 a dispărut înregistrarea vocii lui Dan Diaconescu, care l-ar fi şantajat personal pe Ţârdea. Procurorii de caz Miclescu şi Macovei, ca şi Horia Georgescu, specialistul pe tehnică de interceptare de la DNA, au confirmat că în 2005 a existat acea înregistrare şi că vocea care şantaja era a lui Dan Diaconescu. DNA a deschis un dosar penal special pentru depistarea „cârtiţei” care a distrus proba. Chiar dacă s-a pierdut acea probă, procurorii ar avea multe alte înregistrări care ar susţine acuzaţia de şantaj.

Diaconescu este suspectat în alte două dosare

În al doilea caz de şantaj Dan Diaconescu a fost trimis în judecată alături de clarvăzătorul Doru Pârv, realizator de emisiuni cu teme paranormale la OTV, pe motiv că au cerut unui primar arădean 200.000 de euro pentru a face dezvăluiri senza-ţionale despre averea presupus ilicită a acestuia. Pe rolul DNA ar mai exista cel puţin două dosare penale care îl vizează pe patronul OTV: într-unul este învinuit jurnalistul Silviu Alupei pentru suspiciunea de a fi şantajat firma care produce berea „Ursus”, iar un alt dosar ar viza evaziunea fiscală practicată la OTV. Procesul lui Dan Diaconescu, patronul OTV, va începe la data de 22 noiembrie 2010, potrivit paginii de internet a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Marcel Puşcaş l-ar fi sfătuit pe Sorin Micula să plătească pentru că „Dan e băiat bun” şi „are şi el nevoie de bani”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă