13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialMarta Argerich si Nelson Freire, la Ateneu

Marta Argerich si Nelson Freire, la Ateneu

Dirijorul Michel Plasson, cunoscut si mult apreciat de melomanii bucuresteni, pe de o parte, si pianistul Nelson Freire, total necunoscut marelui nostru public de concert, pe de alta, au constituit, indiscutabil, o adevarata echipa a celor mari care au suit pe scena festivalului. Au concertat miercuri seara la Sala Palatului in compania Orchestrei Filarmonicii bucurestene. A fost o intalnire "de zile mari". Simfonia in re minor de Cesar Franck – acest mare opus al romantismului franco-belgian – a dispus de coerenta a structurilor polifoniei de o maniera care aminteste travaliul organistic. Marea experienta de sef de orchestra de care dispune Plasson i-a permis stabilirea unei relatii fericite intre consistenta, pe de o parte, si, pe de alta, transparenta sonora, aspecte pe care in mod firesc le solicita acest popular opus. Imbucurator este faptul ca muzicienii ansamblului au raspuns cu temeinica participare acestei intalniri atat de speciale cu un mare maestru, cu un mare specialist al muzicii franceze.
Pana de curand, total necunoscut publicului nostru de concert, pianistul brazilian Nelson Freire este actualmente unul dintre marii seniori ai instrumentului sau. Observandu-i ascensiunea pe marile scene de concert ale lumii, nu poti sa nu remarci cat de mult poate depinde cariera unui artist de proliferarea mijloacelor media in cea de-a doua jumatate a secolului trecut! Timp de doua decenii, Freire nu a facut imprimari discografice! Acum, la o venerabila varsta, este intampinat cu emotie, cu bucurie, atat de marele public de concert, cat si de cel de specialitate. Dispune de un echilibru interior pe care i-l confera anii senectutii, dar si natura sa muzicala distinsa, eleganta, in parte retinuta… dar atat de firesc comunicativa. In acesti termeni a fost sutinuta si partitura celebrului Concert in fa minor de Frédéric Chopin; sunt termenii unei comunicari romantice fluente, sensibile. Scrisa pentru cor si orchestra si realizata cu participarea Corului Academic al Filarmonicii, ansamblu pregatit de maestrul Iosif Ion Prunner, "Oda" de Dumitru Capoianu a fost prezentata in deschiderea concertului; este o pagina inchinata idealului de frumusete evocatoare a relatiei atat de firesti – atat de viciate in ultima vreme – dintre om si natura.

Dupa-amiaza de muzica – de aceasta data la Ateneu – a fost sustinuta de muzicienii formatiei berlineze "Dinu Lipatti Trio", ansamblu de curajoasa patrundere in spatiul vietii muzicale vest-europene. Doi dintre membrii fondatori ai formatiei sunt originari din Romania. Ma refer la violonistul Florin Paul, un maestru ce dispune de o pilduitoare experienta in domeniul in adevar imens al muzicii de camera, al celei orchestrale, al solisticii. Ii sta alaturi pianistul Cristian Niculescu, un spirit alert, intreprinzator, mobilizator, un muzician al unei eficiente comunicari in ansamblu. Violoncelistul Boris Matchin a asigurat partea grava, de baza, a edificiului sonor. Iar aceasta in pagini foarte diferite ale repertoriului cameral contemporan. Am in vedere imagistica timbrala poetic evocatoare pe care o dezvolta compozitoarea Doina Rotaru atat in al sau Trio, de asemenea in lucrarea "Umbre II", am in vedere universul oniric de un exotism polistilistic pe care il intalnesti in creatia acestui clasic – as spune – al literaturii muzicale nipone care este Toru Takemitsu. Cel de al 2-lea Trio in mi minor de Dmitri sostakovici a incheiat o dupa-amiaza muzicala pe parcursul careia muzica buna, muzicieni daruiti au intalnit un public atent, generos.

In sfarsit, ieri seara, tot la Sala Palatului a rasunat acest magnific opus al romantismului tarziu, Simfonia a VIII-a,  "a celor o mie" scrisa de Gustav Mahler. si-a dat concursul un aparat vocal simfonic grandios. E drept, numarul muzicienilor participanti nu a ajuns chiar la cifra de o mie! Sub conducerea dirijorului Raphael Frühberck de Burgos, au evoluat aproape 200 de muzicieni membri ai Corului National al Spaniei, corul de copii al Filarmonicii din Dresda, de asemenea marele colectiv simfonic al acestei presigioase institutii a Germaniei; li s-au adaugat opt solisti vocalisti ce actioneaza actualmente in contextul vietii muzicale internationale. Ne aducem aminte, cu decenii in urma, acest mare opus vocal simfonic a fost prezentat pentru prima oara la noi tot la Sala Palatului, sub bagheta regretatului maestru Constantin Bugeanu.
In aceasta seara, in aceeasi sala de concert, in compania aceluiasi colectiv orchestral si sub aceeasi conducere dirijorala, Dan Grigore va prezenta celebra Rapsodie pentru pian si orchestra de Serghei Rachmaninov pe o tema de Paganini. Seara tarziu, in nocturna, la Ateneu vom putea audia muzica spaniola din Renastere, lucrari care in marea lor majoritate sunt necunoscute marelui public, miniaturi vocale si vocal-instrumentale prezentate cu participarea acestui prestigios ansamblu care este "Hespérion XXI", grup de instrumentisti si cantareti condusi de marele muzician gambist Jordi Savall.
Simbata si duminica, la Sala Mica a Palatului, programul "Dimineti de muzica enesciana" este sustinut cu participarea unui eminent manunchi de muzicieni, soprana Georgeta Stoleriu, pianistii Luiza Borac, Viniciu Moroianu, Andrei Vieru, Horia Mihail, Verona Maier, violonista Cristina Anghelescu si Florin Ionescu-Galati violoncelista Laura Buruiana.
Marile recitaluri ale sfarsitului de saptamana sunt cele sustinute la Ateneul Roman de pianistii Marta Argerich si Nelson Freire, la patru mani si doua piane, de pianistul Murray Perahia. Cu vadit interes, in doua concerte diferite, este asteptata participarea Orchestrei Nationale a Rusiei aflate sub conducerea dirijorilor Cristian Mandeal si Charles Dutoit.

Agenda zilei

Vineri, 14 septembrie
» BUCUREsTI
Ateneul Roman, 17.00                                             
Recital MARTHA ARGERICH si NELSON FREIRE

Teatrul de Comedie, 18.00
Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company prezinta "OuiBaDa"
Un spectacol de: GIGI CaCIULEANU

Sala Mare a Palatului, 19.30                                   
FILARMONICA din DRESDA; CORUL NATIONAL AL SPANIEI
Dirijor: RAPHAEL FRÜHBECK DE BURGOS
Maestro cor:  MIREIA BARRERA
Solist:  DAN GRIGORE – pian

Ateneul Roman, 22.30                                            
Concertele de la miezul noptii
Ansamblul "HESPÈRION XXI"
» SIBIU
Sala Thalia, 18.30
Recital de pian ABDEL – RAHMAN EL BACHA

» TIMIsOARA
TOSCA de Giacomo Puccini
O productie a Operei Nationale din Timisoara

Sambata, 15 septembrie
» BUCUREsTI
Sala Mica a Palatului, 11.00
"DIMINETI DE MUZICa ENESCIANa"

Ateneul Roman, 17.00                                             
ORCHESTRA DE CAMERa RADIO
Dirijor:  CHRISTOPHER WARREN GREEN

Sala Mare a Palatului, 19.30                                   
RUSSIAN NATIONAL ORCHESTRA
Dirijor: CHARLES DUTOIT
Solist:  MARTHA ARGERICH – pian

Ateneul Roman, 22.30                                            
Concertele de la miezul noptii
LA CAPELLA REIAL DE CATALUNYA

» SIBIU
Sala Thalia, 18.30
FILARMONICA DE STAT SIBIU
Dirijor: THEO WOLTERS
Solista: ALINA BERCU

Duminica, 16 septembrie
» BUCUREsTI
Sala Mica a Palatului, 11.00
"DIMINETI DE MUZICa ENESCIANa"

Sala Mare a Palatului, 19.30                                   
RUSSIAN NATIONAL ORCHESTRA
Dirijor:  CRISTIAN MANDEAL
Solista:  POLINA LESCHENKO – pian

Ateneul Roman, 22.30                                            
Concertele de la miezul noptii
"MUNCHENER BACHSOLISTEN"
Dirijor: GERD SCHALLER

Cele mai citite

Deciziile adoptate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat o serie de măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă