20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMarmosim tine inchisa cariera Moneasa

Marmosim tine inchisa cariera Moneasa

» Celebra cariera care producea marmura rosie si neagra a fost concesionata de firma liderului PD-L Adriean Videanu

Cariera de la Moneasa este inchisa de doi ani dupa un secol de exploatare, desi autoritatile locale fac eforturi mari pentru a fi redeschisa.
Marmura de la Moneasa a fost vestita in toata Europa, iar dupa anul 1989 a fost exploatata de compania Marmosim, firma liderului PD-L Adriean Videanu, fost vicepremier si ex-primar al Capitalei. Aici munceau aproape 100 de persoane. Desi el promitea investitii in modernizarea carierei, interesul Marmosim pentru marmura a scazut dupa preluarea carierei, iar cariera a fost concesionata, in cele din urma, sefului de exploatatie, care ulterior a inchis-o, pe motiv de nerentabilitate. Printr-o hotarare de guvern, cariera de la Moneasa a trecut in patrimoniul comunei, dar autoritatile nu au facut nimic pentru a o recupera, asa ca, acum cariera este a nimanui. Acum, dupa sase ani de la aparitia H.G., acelasi primar face demersuri pentru salvarea ei. Situatia acesteiaeste complicata pentru ca reprezentantii Marmosim, spun ca terenul le apartine.

Cariera de la Moneasa producea marmura rosie si neagra cu caracteristici extraordinare. Marmura rosie, dar de o calitate mai slaba, exista doar la Verona. Marmura de la Moneasa a impodobit, in perioada imperiului austro-ungar, peste 150 de cladiri istorice din Budapesta si Viena. Pana si mormantul lui Napoleon ar fi placat cu marmura adusa din aceste locuri. Comunistii au dorit sa infrumuseteze Casa Poporului tot cu marmura de la Moneasa, de unde au plecat spre Bucuresti sute de tone. Sala de marmura de la Guvernul din Bucuresti a fost placata tot cu marmura de la Moneasa. Pentru a avea exclusivitate, in perioada comunista, conducerea PCR nu a mai acceptat exportul de la Moneasa. Dupa 1990, cariera a ajuns la Marmosim. Vanzarea de marmura avea loc doar la comanda clientului, la fata locului. Unii specialisti afirma ca marmura din cariera de la Moneasa ar putea placa toata Europa la ora actuala dar nu exisa interes pentru exploatarea ei.

COMUNA
Moneasa este o comuna situata la poalele masivului muntos Codru-Moma. Localnicii spun ca marmura lor este "valuta" si ca daca ar fi exploatata corespunzator, nivelul de trai din zona ar creste simtitor..In cazul in care, cariera de la Moneasa va reveni localitatii, marmura va face din aceasta localitate un punct important pe harta lumii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă