33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMarko: Maghiarii au trăit ziua de 1 Decembrie 1918 ca o pierdere...

Marko: Maghiarii au trăit ziua de 1 Decembrie 1918 ca o pierdere a statalităţii de până atunci

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, la şedinţa solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, şi împlinirii a 92 de ani de la Marea Unire, că maghiarii au trăit acest moment “ca o pierdere, pierzându-şi statalitatea de până atunci”, potrivit Mediafax.

El a arătat că pentru maghiari ziua de 1 Decembrie are altă semnificaţie decât pentru români, care au trăit acestă zi ca “o victorie extrem de importantă pentru naţiunea română”.

Liderul Uniunii a arătat că maghiarii care au trăit în acea perioadă au avut aşteptări importante, bazate pe Proclamaţia de la Alba Iulia, prin care s-a promis că “fiecare popor din Ardeal” se va putea instrui şi se va putea administra, “pe propria limbă, de către persoane din rândul său”.

Marko a spus că o parte dintre aceste promisiuni au fost realizate, urmând ca o parte dintre acestea să se realizeze în perioada următoare.

El a menţioant că priveşte “cu o oarecare dezamăgire” discuţiile privind învăţământul în limba maternă. “De mult ar fi trebuit să depăşim această controversă”, a opinat senatorul.

Preşedintele UDMR a arătat că Uniunea respectă sărbătorile şi evenimentele importante ale “celeilalte naţiuni”, el precizând că reprezentanţii acestei organizaţii participă la festivităţile prilejuite de ziua de 1 Decembrie.

Cele mai citite

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...
Ultima oră
Pe aceeași temă