5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialMario Draghi: Nu este necesar să deviem de la politica monetară a...

Mario Draghi: Nu este necesar să deviem de la politica monetară a BCE

Șeful Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat că inflația în zona euro nu este încă suficient de solidă pentru a justifica schimbarea politicii monetare a instituției, informează Bloomberg și Reuters, citate de Agerpres.

„Nu este necesar să deviem de la politica monetară a BCE, care include achiziționarea de obligațiuni cel puțin până la sfârșitul anului și rate extrem de scăzute ale dobânzilor, care să stimuleze inflația", a afirmat președintele BCE la o conferință desfășurată la Frankfurt.

La ședința de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

„Înainte de a face orice modificare a componentelor politicii noastre monetare — ratele dobânzilor, achizițiile de active și evoluțiile viitoare, încă trebuie să fim pe deplin încrezători că inflația se va apropia într-adevăr de obiectivul nostru pe termen mediu și va rămâne acolo chiar dacă vor exista condiții monetare mai puțin stimulative", a explicat Mario Draghi.

Așteptările investitorilor privind majorarea de către BCE a costurilor de împrumut din ianuarie 2018 au sporit după conferința de presă a lui Mario Draghi din 9 martie, când a apreciat că nu mai există risc de deflație în zona euro în viziunea Băncii Centrale Europene.

„Din declarația mea introductivă a fost eliminată o frază care obișnuia să spună că "dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-și atinge obiectivele". Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgență în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflație. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor", a declarat Draghi, în conferința de presă de după reuniunea de politică monetară.

Recent, BCE și-a îmbunătățit semnificativ prognoza de inflație pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie. Rata anuală a inflației în zona euro a coborât în luna martie până la 1,5%, de la 2% în luna februarie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul european de statistică (Eurostat). Conform acestor estimări, inflația în zona euro a revenit sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,8% în zona euro.

Cele mai citite
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...

Suedia avertizează privind spionajul rus, în special în Arctica

Serviciile de informaţii suedeze (SÄPO) au avertizat miercuri cu privire la ameninţarea teritorială reprezentată de spionajul rus, în special în Arctica, pe măsură ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă