16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialMarine Le Pen, şefa extremei-drepte, ar câştiga primul tur al prezidenţialelor franceze...

Marine Le Pen, şefa extremei-drepte, ar câştiga primul tur al prezidenţialelor franceze – sondaj

Marine Le Pen, fiica liderului istoric al extremei-drepte franceze, ar câştiga primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa cu 23% din intenţiile de vot, dacă scrutinul ar avea loc în prezent, potrivit unui sondaj realizat pentru ediţia de duminică a publicaţiei Le Parisien,anunţă NewsIn.

Marine Le Pen l-ar devansa astfel pe preşedintele Nicolas Sarkozy, care, pentru a intra în al doilea tur de scrutin, va trebui să lupte cu socialista Martine Aubry. Ambii sunt creditaţi cu 21% din voturi.

Dacă primul tur de scrutin se va desfăşura duminica viitoare, scenariul din 21 aprilie 2002 ar fi chiar depăşit, scrie Le Parisien, reamintind că, la data menţionată, tatăl lui Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional – partidul de extremă-dreapta din Franţa – a intrat, însă de pe poziţia a doua, în turul al doilea de scrutin al prezidenţialelor, alături de Jacques Chirac, reuşind să-l devanseze pe premierul socialist Lionel Jospin.

Ancheta a fost realizată online de Institutul Harris Interactive în perioada 28 februarie – 3 martie 2011, pe un eşantion de 1.618 persoane reprezentative pentru populaţia franceză cu drept de vot.

În orice caz, este pentru prima dată când un sondaj nu numai că o plasează turul doi pentru alegerile prezidenţiale pe noua şefă a Frontului Naţional, dar şi în fruntea preferinţelor electoratului. Ea i-a succedat la conducere tatălui ei la mijlocul lunii ianuarie, dar a anunţat deja că se simte îndreptăţită să reprezinte partidul în cursa pentru Elysee. A declanşat de câteva săptămâni o campanie de seducere a electoratului, în special în rândul claselor mai numeroase. Pe teren, moştenitoarea lui Jean-Marie Le Pen se descurcă bine, iar capitalul său de simpatie creşte, scrie Le Parisien.

Astfel, la salonul de agricultură, vizita sa a fost foarte urmărită şi nu a fost însoţită de obişnuitele remarci dezagreabile. Ea pare să profite de actualitatea politică densă, chiar confuză de la vârful puterii: demisia ministrului de externe Michèle Alliot-Marie pe fondul polemicii legate de revoluţia din Tunisia, la care se adaugă dezbaterea asupra laicităţii, ce se concentrează pe locul islamului în Franţa (peste o lună intră în vigoare interdicţia purtării vălului integral, burqa), dar şi îngrijorarea legată de valul de imigranţi din Magreb către Europa şi mai ales Franţa.

Pe de altă parte, comentează Le Parisien, acest sondaj ar trebui să le dea dreptate celor care, în rândurile dreptei, consideră periculos că majoritatea prezidenţială lansează toate aceste subiecte de discuţie, destinate să ia din electoratul Frontului Naţional, dar al căror efect este exact invers.

În acelaşi sondaj, preşedintele Mişcării Democrate, centristul François Bayrou, este creditat cu 8% din intenţiile de vot, devansând-o pe ecologista Eva Joly, dar şi pe fostul premier de dreapta Dominique de Villepin, aflaţi la egalitate, cu 7% din voturi.

Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Le Figaro, şeful guvernului francez, François Fillon, consideră că Nicolas Sarkozy este “cel mai bun candidat posibil” al dreptei pentru alegerile din 2012. “El este cel care adună cea mai largă majoritate posibilă”, a declarat şeful guvernului, a cărui cotă de popularitate – ca şi cea a şefului statului, de altfel – este la cel mai scăzut nivel faţă de 2007, anul precedentului scrutin prezidenţial. “Orice altă candidatură ar fi o candidatură de diviziune, care ar deschide un spaţiu amplu de manevră pentru stânga”, a adăugat Fillon. El s-a pronunţat pentru o candidatură unică la centru-dreapta.

Următoarele alegeri prezidenţiale ar urma să aibă loc în primăvara anului 2012. La alegerile din 2007, principala rivală a lui Sarkozy a fost socialista Segolene Royale, pe care a învins-o însă fără dificultăţi.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă