Marea Britanie şi-a retras ultimele trupe din sudul Afganistanului după 13 ani de război în care au fost ucişi sute de militari britanici, relatează Mediafax.
O ceremonie care a avut loc la baza aeriană de la Kandahar a marcat plecarea ultimelor elemente din cadrul Royal Air Force (RAF), după transferul către armata afgană, în octombrie, a ultimei baze.
Începând din 2001, 453 de militari din Marea Britanie au fost ucişi în operaţiunile din Afganistan.
"Forţele armate britanice sunt mândre de îndeplinirea misiunii pe care au avut-o în sudul Afganistanului", a declarat ministrul britanic al Apărării Michael Fallon, citat într-un comunicat.
"Mulţumită curajului şi devotamentului lor, ţara are cele mai bune şanse să aibă un viitor stabil. Plecarea noastră de la baza din Kandahar reprezintă, deci, un eveniment istoric important", a apreciat el.
O mare parte a operaţiunilor cu care au fost însărcinaţi britanicii s-a desfăşurat în provincia Helmand, care rămâne, în prezent, un fief al talibanilor şi un centru important pentru cultivara macului din care se obţine opiul.
Forţele combatante din cadrul NATO urmează să părăsească ţara până la sfârşitul lui decembrie. În 2015, o forţă străină reziduală de aproximativ 12.500 de oameni, care va fi însărcinată cu asistenţa şi formarea, va rămâne în ţară în cadrul misiunii "Susţinere Hotărâtă".
Însă vineri The New York Times a scris că preşedintele american Barack Obama a decis să prelungească cu un an misiunea de luptă a trupelor americane în Afganistan.
Prezenţa britanică se va rezuma, anul viitor, la gradaţi în cadrul Academiei Militare afgane, care formează ofiţeri, în apropiere de Kabul.
Securitatea rămâne fragilă în ţară, iar atentatele s-au multiplicat în ultimele săptămâni.
Cel puţin 57 de persoane au fost ucise duminică, iar alte aproximativ 60 au fost rănite, de către un atacator sinucigaş care s-a detonat în mijlocul unor spectatori la un meci de volei, în districtul izolat Yahya Khail din provincia Paktika (sud-est), în apropiere de frontiera cu Pakistanul.