18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMarea Britanie alocă 17 miliarde de euro pentru lupta contra terorismului. Ce...

Marea Britanie alocă 17 miliarde de euro pentru lupta contra terorismului. Ce achiziții militare sunt planificate

Marea Britanie va aloca fonduri suplimentare de 12 miliarde de lire sterline (17 miliarde de euro) pentru capacităţi militare, în scopul intensificării operaţiunilor împotriva organizaţiilor teroriste, a declarat luni premierul David Cameron, informează Mediafax.

După această majorare, bugetul Apărării Marii Britanii va ajunge până la nivelul de 178 de miliarde de lire (253 miliarde euro) pe următorii cinci ani.

Suplimentarea bugetului va permite achiziţionarea a opt nave militare construite de BAE Systems şi a nouă avioane de recunoaştere de la Boeing.

“Criminalii de pe străzile Parisului ne amintesc clar că reţeaua teroristă Stat Islamic nu este o problemă aflată la mii de kilometri, ci o ameninţare directă la adresa securităţii noastre, atât pe plan intern, cât şi extern”, a declarat Cameron în Parlament.

În cadrul consolidării măsurilor de securitate, armata britanică va crea, până în anul 2025, două brigăzi militare pentru “atac rapid”, formate din câte 5.000 de militari.

Cameron a precizat că vor fi achiziţionate nouă avioane Boeing P-8 Poseidon, destinate misiunilor de recunoaştere antisubmarin. De asemenea, vor fi cumpărate cel puţin 13 fregate noi, dintre care opt “Type 26”, fabricate de BAE Systems. Guvernul britanic va investi în drone militare şi va accelera achiziţionarea avioanelor de vânătoare F-35 Lightning II, dintre care 24 vor fi plasate pe portavioane britanice înainte de anul 2023, dintr-un total de 138 de aparate.

“Prioritatea va fi combaterea terorismului, în principal contracararea reţelei fundamentaliste Stat Islamic”, au explicat surse guvernamentale britanice citate de BBC, precizând că există indicii că organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida încearcă să se doteze cu armament chimic, biologic şi radiologic.

Potrivit serviciilor de spionaj britanice, vor fi luate măsuri suplimentare pentru evitarea atacurilor teroriste asupra avioanelor de pasageri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă