24.4 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023
AcasăSpecialMarea Britanie a primit primii refugiați sirieni

Marea Britanie a primit primii refugiați sirieni

Marea Britanie a primit, marți, primii refugiați sirieni în cadrul proiectului guvernamental anunțat, la începutul lunii, de premierul David Cameron, informează Agerpres.

„Astăzi (marți), un anumit număr de persoane au ajuns în Marea Britanie în cadrul planului de reinstalare a unor persoane vulnerabile”, a declarat ministerul, precizând că acționează în strânsă colaborare cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați. 

David Cameron, care refuză să ia parte la un sistem de cote pentru preluarea de solicitanți de azil în Uniunea Europeană, a decis că țara sa va primi 20.000 de refugiați provenind din taberele aflate în apropiere de granița siriană, în special din Turcia și Iordania.

Un număr care este considerat, totuși, insuficient de asociațiile pentru drepturile omului și de opoziția laburistă. 

El a anunțat, de asemenea, deblocarea suplimentară a 100 de milioane de lire pentru a face față crizei umanitare antrenate de exodul sirienilor, ridicând ajutorul total britanic la un miliard de lire (1,36 miliarde de euro). 

Aproximativ 60% din aceste noi fonduri vor fi acordate agențiilor ONU și organizațiilor neguvernamentale care acționează direct în Siria, iar restul de 40% vor merge spre entitățile care îi ajută pe refugiații din Liban, Iordania și Turcia, a detaliat luni guvernul britanic. 

Până la 29 de milioane de lire vor merge în Liban, țară care găzduiește peste un milion de sirieni, echivalentul a un sfert din populația sa. 

Marea Britanie a acceptat pe teritoriul său într-un an 216 refugiați sirieni aflați în situație vulnerabilă, iar peste 5.000 de sirieni au obținut dreptul de azil de la declanșarea, în 2011, a războiului civili care le devastează țara, potrivit datelor oficiale. 

 

Cele mai citite
00:00:31

VIDEO: Jill Biden vizitează Piramidele din Egipt

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a vizitat sâmbătă (3 iunie) piramidele emblematice din Giza, în cadrul vizitei sale în Egipt. Biden a vizitat piramidele...

Cutremur în România! Seismul a avut loc la o adâncime de 15 kilometri

Astăzi, 3 iunie 2023, la ora 13:15, România s-a cutremurat! Potrivit INFP, seismul a avut loc la o adâncime de 15 km și s-a produs...

Ministrul Educației, Ligia Deca, le cere cadrelor didactice încetarea grevei

Ministrul Educației, Ligia Deca, le cere cadrelor didactice încetarea grevei, "astfel încât elevii să își poată da examenele". Ministrul lansează această cerere printr-un mesaj postat...
Ultima oră
Pe aceeași temă