17 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeSpecialMaramureşenii refuză să fie număraţi

Maramureşenii refuză să fie număraţi

„Recensământul de probă” a fost un eşec, iar autorităţile ameninţă cu amenzi.

Pentru că prea mulţi băimăreni au boicotat „recensământul de probă” din Maramureş, coordonatorul judeţean al recensământului persoanelor şi locuinţelor a precizat că, dacă situaţia se va repeta şi în octombrie, va propune sancţionarea celor care încalcă legea cu amenda maximă prevăzută de lege, adică 1.000 de lei.

La simularea recensământului pe un eşantion care a cuprins câteva străzi din Baia Mare şi zone din satele Coltău, Lăpuşel şi Finteuşu Mic, mulţi recenzori care au activate în municipiu au reclamat că unii cetăţeni refuză să le deschidă uşa sau, în unele cazuri, îi jignesc.

Probleme în mediul urban

„În mediul rural, în cele trei sate cuprinse în eşantionul de probă, oamenii au răspuns bine la simularea recensământului, dar în mediul urban avem probleme mult mai mari decât am anticipat! De pildă, în Baia Mare, pe străzile Bilaşcu, Şugariu, Independenţei, Ferenczi Karol, Pictorilor, Nicolae Bălcescu, Ştefan Luchian mulţi cetăţeni, şi asta e îngrijorător, chiar mulţi, peste previziunile noastre, nu au deschis uşa recenzorului”, a confirmat directorul Direcţiei de Statistică Maramureş, Vasile Pop.

Deşi, conform legii, cei care refuză să răspundă întrebărilor recenzorilor pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei, cei care au refuzat acest fapt la „simulare” au fost iertaţi. Şeful de la Statistică, care va coordona recensământul în Maramureş, a precizat că, dacă situaţiile întâlnite la „recensămânul de probă”, desfăşurat în perioada 7-16 mai, se vor repeta şi în octombrie, va dispune sancţiunea maximă prevăzută de lege. În România, recensămintele au fost organizate, după căderea comunismului, o dată la 10 ani. În trecut, autorităţile au semnalat puţine probleme legate de recenzarea oamenilor.

73 de întrebări

„Să fie siguri cei care au fost vizitaţi şi nu au răspuns recenzorilor că, dacă situaţia se va repeata, amenda lor va fi de 1.000 de lei! În mod special vom monitoriza aceste cazuri”, a declarat directorul Vasile Pop. Formularul pentru  recensământ are 73 de întrebări, din care 43 privesc persoana, iar restul stabilesc detalii despre locuinţă. Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în acelaşi timp în toate statele Uniunii Europene, în perioada 22-31 octombrie 2011.

Cele mai citite

E bine să bei apă alcalină? Când e bună și când devine periculoasă

Se vorbeste tot mai des despre utilizarea apei alcaline in dieta obisnuita, intrucat incetineste procesul de imbatranire si previne boli cronice. E important...

SĂRBĂTOARE 1 octombrie: Zi însemnată în calendarul ortodox

Sfantul Ciprian - leapada vrajitoria si ajunge episcopDin relatarea vietii sale, aflam ca un tanar pagan, Aglaid, s-a indragostit de Iustina si dorind...

E bine să bei apă alcalină? Când e bună și când devine periculoasă

Se vorbeste tot mai des despre utilizarea apei alcaline in dieta obisnuita, intrucat incetineste procesul de imbatranire si previne boli cronice. E important...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies