21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialManuscris de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Manuscris de Rahmaninov, vândut cu 1,2 milioane de lire sterline

Manuscrisul "Simfoniei a 2-a în mi minor" de Serghei Rahmaninov, ce conţine semnătura compozitorului, a fost vândut cu 1,2 milioane de lire sterline (aproximativ 1,48 milioane euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby's marţi, la Londra, informează AFP, preluată de Mediafax.

„Este singurul manuscris al Simfoniei a 2-a de Rahmaninov şi aceasta este simfonia sa cea mai importantă. Partiturile pentru simfonii complete – aceasta are 320 de pagini -, scrise de mâna autorului lor, sunt foarte rare în licitaţii”, a declarat Simon Maguire, specialist în manuscrise muzicale al casei Sotheby's.

Acest document, estimat la un preţ cuprins între 1 milion de lire sterline şi 1,5 milioane de lire sterline (1,2 milioane – 1,8 milioane de euro), a fost în cele din urmă achiziţionat cu 1.202.500 de lire sterline (1,48 de milioane de euro) de un colecţionar a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Manuscrisul „Simfoniei a 2-a”, care a avut premiera în 1908, sub bagheta compozitorului, a fost împrumutat British Museum vreme de 10 ani, de Tabor Foundation, care sponsorizează, de asemenea, Concursul internaţional de pian de la Leeds.

Manuscrisul de 320 de pagini a fost considerat pierdut până când a fost descoperit printre bunurile unui colecţionar privat din Europa, în 2004. El a fost vândut în cadrul unei tranzacţii private în 2005. De atunci, documentul a fost expus la British Library din Londra. Autentificarea manuscrisului, căruia îi lipsesc paginile de titlu, a fost realizată de Geoffrey Norris, un cunoscut expert în opera lui Serghei Rahmaninov.

Geoffrey Norris a afirmat că scrisul de mână, modul de a face corecturi şi chiar şi marca hârtiei pentru partituri l-au făcut să concluzioneze că manuscrisul este „fără îndoială autentic”.

Compozitorul şi pianistul rus Serghei Rahmaninov (1873 – 1943) este unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului târziu în muzică, din care mai fac parte, printre alţii, Edwar Elgar şi Gustav Mahler. Rahmaninov a rămas în istoria muzicii prin cele două lucrări simfonice de anvergură "Simfonia nr. 1 în re minor, opus 13" (1895) şi "Simfonia nr. 2 în mi minor, opus 27" (1906-1907), adevărate pietre de încercare pentru orice dirijor. Pe lângă cele patru concerte pentru pian şi orchestră, Rahmaninov a compus şi "Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, opus 43" (1934).

Serghei Rahmaninov a încetat din viaţă în 1943, în Statele Unite.

Cele mai citite

Revolut introduce, în prag de vacanță, o nouă funcție de securitate pentru a proteja fondurile clienților de hoții de buzunare

Revolut, banca digitală cu peste 3,5 milioane de clienți retail în România și 40 de milioane la nivel global, introduce funcția Protecția Fondurilor, un...

SUA şi Ucraina au încheiat un acord de apărare considerat un precursor al aderării la NATO

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa...

Salariul mediu net din România a ajuns la 5.217 lei

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns la 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei (+0,6%) faţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă