7.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialManipulatorul de spirite

Manipulatorul de spirite

Trei decenii de la moartea lui Mao Zedong, mii de chinezi continua sa-i aduca omagiu fondatorului Republicii populare, un simbol recuperat atat de regim, cat si de cei nemultumiti de reformele economice.
Mostenitorii lui Mao, aflati astazi la conducerea Chinei, nu s-au grabit sa celebreze cu mare pompa a 30-a aniversare a mortii „Marelui carmaci”, figura de referinta, dar totodata si tabu. Media, strict controlata de regimul comunist, a fost discreta, relatand sambata, ziua aniversarii, doar implinirea a 70 de ani de la Marsul cel lung, episod mult mai glorios pentru regimul comunist decat Revolutia culturala, lansata in 1966 si care a aruncat tara in zece ani de haos. Unii analisti apreciaza insa ca Guvernul de la Beijing se teme ca orice comemorare importanta ar putea sa-i scape de sub control, intarind criticile fata de politica economica actuala.
Revenind la figura lui Mao, unul dintre fostii sai secretari, Li Rui, declara ca „Marele Conducator” a fost un imparat autoproclamat, un guru manipulator responsabil de dezastre uriase. Dictatura lui Mao era mai dura decat cea a lui Stalin, pentru ca obsesia sa era sa controleze creierele, explica Li Rui, 89 de ani, unul dintre cei mai aspri critici ai celui care i-a fost sef doi ani, la finele anilor '50. Nici un imparat chinez nu a reusit pana la Mao sa obtina de la popor o asemenea ascultare. Strateg, politician carismatic, Mao a preluat rapid controlul partidului comunist chinez in anii '30 si victoria contra nationalistilor din Guomindang a dus la fondarea republicii populare in 1949.
Instalat pe tron, Mao va face din teroare una din armele sale principale. El a inventat sloganul „O mie de ani pentru presedintele Mao”, referinta la acel mod prin care chinezii isi intampinau imparatii. Cultul personalitatii a culminat in vremurile revolutiei culturale (1966-1976), cand fanatismul si orbirea unei mari parti a populatiei au atins apogeul intr-un climat de violenta si de ura. Atunci Mao era „Marele lider”, „Marele carmaci”, „Marele salvator”. Sangele curgea in valuri iar micuta Carte rosie devenise o adevarata Biblie. Fostul sau secretar reaminteste ca revolutia culturala a facut milioane de victime.
Astazi, desi China a devenit o putere economica, in ochii lui Li Rui ramane o dictatura condusa de oameni politici crescuti in schema maoista, cu un fular rosu in jurul gatului…

Cele mai citite

Autoritățile olandeze și franceze percheziționează birourile Netflix într-o anchetă privind frauda fiscală

Autoritățile franceze și olandeze au percheziționat marți birourile gigantului de streaming Netflix din Paris și Amsterdam, în cadrul unei anchete de fraudă fiscală, a...

Spania dezvăluie un plan de ajutor la o săptămână după inundațiile catastrofale

Spania a anunțat marți un pachet de ajutor în valoare de 10,6 miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) pentru a reconstrui regiunile devastate...

Scenariu perfect pentru Sabalenka! Bielorusa domină și se apropie de locul 1 WTA la final de an

Aryna Sabalenka este foarte aproape de a-și îndeplini cel mai important obiectiv al anului, încheind sezonul pe locul 1 WTA. Bielorusa a obținut calificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă