Mai putin generosi in a diagnostica slabiciunile, romanii „adevarati” cred ca sunt patrioti, ospitalieri, iubitori de tara, mandri, inventivi, cinstiti, devotati, statornici.
Mandria noastra de romani ar trebui sa se manifeste si spre ceea ce avem de facut pentru o parte din tarisoara noastra care a fost inclusa in patrimoniul mondial si beneficiaza de un regim special de protectie, primind mult-ravnitul statut de rezervatie a biosferei.
Delta este la aceasta ora plina de turisti straini si-i rasfata cu minunatiile sale: retele de canale, pasari si plante rare, nisipul cel mai fin la Sf. Gheorghe, unde ai si mare, si Dunare (strainii vin doar pentru a vedea peisajul din zona).
Comisia de ancheta ONU de la Geneva nu s-a dezmintit nici ea, zilele trecute, cand a cerut Ucrainei sa opreasca transformarea canalului de mare adancime Bastroe in senal navigabil, dupa ce ministrul nostru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a insistat la Kiev pentru respectarea granitei albastre. Practic, ONU a dat dreptate partii vatamate, deci Romaniei.
Nu inseamna ca Ucraina va renunta usor la dragari (pe care le considera „strategice”). Sa nu uitam ca Ucraina a reusit sa inregistreze traseul Chilia-Bastroe drept cale navigabila la Comisia Economica pentru Europa din cadrul ONU.
Ceausescu, la vremea lui, isi pusese in gand sa industrializeze Delta, supunand-o unei agresiuni inimaginabile prin programul sau de „exploatare totala” cu mari „amenajari hidrografice”. Ba i-a venit ideea sa amenajeze helestee in Delta. Dupa ce s-au cheltuit sume impresionante cu helesteele, s-a constatat ca pelicanul prefera spatiul natural pentru a-si procura hrana. S-au gasit atunci destui „ecologisti” sa scrie prin ziare ca pelicanul este un pericol pentru siguranta alimentara a Romaniei, pentru ca, hulpav din fire, mananca 6 kg de peste pe zi (in dictionarele enciclopedice din epoca ceausista, dar si in cele retiparite dupa '89, gasim chiar aceasta remarca la cormoran – „daunator prin consumul mare de peste”). Se ofereau premii in bani pentru cei care se prezentau cu cat mai multe perechi de labe de la pelicanii omorati. S-a ajuns la barbarism, pelicanii fiind ucisi cu ciomegele in locurile de cuibarit. In final, capetele infierbantate au gasit „metoda” alungarii pelicanilor: au inconjurat helesteele cu stalpi, fire si megafoane. De la o statie de amplificare se transmiteau zgomote de impuscaturi. Numai ca pelicanii, mai destepti, s-au obisnuit cu zgomotele artificiale si le ignorau. Ca sa nu mai vorbim ca acelasi Ceausescu era gata sa ordone si constructia unei sosele spre Sfantu Gheorghe, prin Delta, dupa ce cu ani in urma distrusese plaurul, recoltand mecanic stuful pentru fabrica de hartie de la Braila.
De bine, de rau, de asemenea barbarii n-am mai auzit, investitiile industriale au fost abandonate, helesteele au fost inghitite de apele Dunarii. A fost inecata si agricultura lui Ceausescu. Cuvantul potrivit: renaturare. Exista si proiecte de reconstructie ecologica si pentru acestea premierul trebuie laudat. Reaparitia caracudei si linului, specii considerate disparute, este un semn de imbunatatire a calitatii apei in acest filtru natural care se numeste Delta. Potrivit UNESCO, Delta Dunarii reprezinta cel mai important sistem de purificare a apei de pe continentul european. Paradisul nostru acvatic poate redeveni si etern, si fascinant – taram mirific.
Prietenii cormoranului pitic (Phalacrocorax pygmaeus) si pelicanului cret (Pelecanus crispus) pot fi linistiti: vine el 1 ianuarie 2007. Limanul. Normalitatea.