11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMandolina – o pasiune fara varsta

Mandolina – o pasiune fara varsta

» In fiecare duminica, la Casa de Cultura din Constanta, 12 copii si tineri, cu varste intre 7 si 28 de ani, canta cu foc la mandolina.

» Sub coordonarea lui Ilie Belcin, cursantii invata noi partituri si repeta deja colinde pentru sarbatorile de iarna.

» "Mandolinata" este singura orchestra de mandoline din Constanta.

Timpul parca zboara intr-o zi obisnuita de lucru pentru cursantii care fac parte din "Mandolinata". Repetitia de duminica incepe la ora 8.00 si se incheie la ora 13.00, interval in care cursantii cei noi se familiarizeaza cu notele muzicale, iar cei experimentati se perfectioneaza cantand alert la instrumentul cu coarde ciupite. Repertoriul lor cuprinde cantece clasice si populare romanesti si internationale, cantonete sau melodii grecesti. Instrumentistii constanteni canta, practic, orice gen muzical. Ecoul jovial al mandolinelor transmite buna dispozitie. Copiii spun ca nu e nici greu, dar nici usor sa canti la acest intrument. In primul rand, este nevoie de ambitie si rabdare, pentru ca de formarea urechii muzicale se ocupa domnul profesor. Despre coordonatorul lor copiii au numai cuvinte de lauda.

 

Ilie Belcin este "un om deosebit, foarte bun in ceea ce face", spun elevii sai. In acelasi timp, adaugam noi, este un om modest, cu o voce si un talent extraordinar in manuirea mandolinei, caruia insa nu ii place sa vorbeasca despre el insusi. Canta de la varsta de 12 ani si a mostenit talentul muzical de la mama sa. "Imi fac o datorie", spune Ilie Belcin. In afara repetitiei de duminica, saptamanal merge la copii acasa pentru a-i ajuta la partituri. Efortul nu este in zadar si rezultatele sunt pe masura. In fiecare an, copiii de la "Mandolinata" participa la diferite festivaluri internationale si se intorc cu premii.

Economisti si elevi, in acelasi grup
"Pe mine ma calmeaza acest instrument. Este o placere sa repet, oricat de obosita as veni de la serviciu. Studiul mandolinei dezvolta foarte mult memoria, capacitatea de a invata, in special memoria vizuala", apreciaza Corina Negulescu, care face parte din "Mandolinata" inca din liceu. Acum are 28 de ani si este economist. Gabriela Tui, studenta la Facultatea de Fizica la Universitatea "Ovidius", se ocupa de dirijat, dar si de pregatirile pentru plecarile copiilor la festivalurile internationale. Tarida, mezina grupului, asteapta cu nerabdare fiecare repetitie. Liviu Vieriu, elev in clasa a IX-a la Colegiul National "Mihai Eminescu", a obtinut, precum sora sa, Ruxandra, premiul al III-lea, in cadrul unui festival desfasurat, anul trecut, in Praga. Tot in 2008, la festivalul pentru copii din Macedonia, Maria Tugui s-a intors acasa cu premiul al II-lea. si lista poate continua cu alte premii, la fel de importante pentru formarea si afirmarea pe plan artistic a fiecaruia dintre cursanti.

» Lucreaza gratis
Pentru acest curs nu se plateste nici un ban, iar durata de studiu este nedeterminata. Dupa cum a precizat directorul Casei de Cultura, Gheorghe Ungureanu, coordonatorul Ilie Belcin ii invata pe copii mandolina fara a fi remunerat. Cursul de mandoline se desfasoara la Casa de Cultura din Constanta din anul 1990. Elevii trebuie insa sa investeasca intr-o mandolina, care costa intre 200 si 400 de lei, in functie de forma si marime. Pentru a canta la acest instrument, mai este nevoie de pana, o placa mica, de obicei, de os sau de celuloid, cu care se ating coardele.

» "Parintele" Vivaldi
Mandolina este un instrument cu patru pana la sase perechi de coarde care se ciupesc, acordat ca si vioara, si care s-a impus in perioada 1600-1800. Griful este liniat pentru a asigura precizia sunetului. Denumirea se datoreaza formei de migdala a corpului instrumentului. Vivaldi a compus doua concerte pentru mandolina, in jurul anului 1736.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă