3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialȘeful suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, cere judecarea sub control judiciar...

Șeful suspendat al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, cere judecarea sub control judiciar pe cauțiune

Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a cerut, miercuri, la Tribunalul Constanța, judecarea sub control judiciar pe cauțiune, în dosarul privind nefinanţarea Centrului Militar Zonal Constanța, relatează Mediafax. Instanța a amânat pronunțarea pentru 2 decembrie.

La primul termen în dosarul în care este judecat pentru nefinanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, de miercuri, de la Tribunalul Constanța, Nicușor Constantinescu a spus în fața instanței că nu a fost citat la acest termen, ci a aflat despre proces de la avocat, precizând că faptele de care este incriminat în acest dosar nu sunt adevărate.

Constantinescu a solicitat un nou termen pentru a putea studia dosarul și pentru a-și pregăti apărarea, judecătoarea admițându-i solicitarea.

Avocatul Marius Mocanu a cerut instanței înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauțiune, printre argumentele invocate fiind și acela că Nicușor Constantinescu a primit în urmă cu trei ani neînceperea urmăririi penale pentru aceleași fapte în care este judecat în prezent. Mocanu a menționat că faptele din acest dosar nu sunt de natură penală, ci contravențională și Nicușor Constantinescu nu se face vinovat de acestea.

“În anul 2011, prefectul județului Constanța a formulat o plângere penală pentru abuz în serviciu pentru aceleași fapte. Față de domnul Constantinescu s-a dispus de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța o soluție de neîncepere a urmăririi penale, apreciindu-se că fapta respectivă nu îi poate fi imputată domnului Constantinescu și în esență reprezintă o faptă de natură contravențională, și nu o faptă de natură penală. Însă la momentul când domnul Constantinescu a fost trimis în judecată în acest dosar nu se parcuseseră toate etapele contestării acestei rezoluții a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. La acest moment, există o soluție pronunțată de Judecătoria Constanța în 10 septembrie 2014, în care se confirmă faptul că domnul Constantinescu nu este vinovat și că orice faptă care se poate reține acolo este o faptă de natură contravențională, și nu de natură penală”, a declarat Marius Mocanu jurnaliștilor după ieșirea din sala de judecată.

De asemenea, procurorul DNA a cerut instanței respingerea cererii de eliberare sub control judiciar pe cauțiune, dar și constatarea temeiniciei și legalității arestului preventiv.

Nicușor Constantinescu a spus că dorește să fie judecat în libertate deoarece trebuie să-și continue radioterapia, iar aceasta nu poate fi făcută nici în cadrul sistemului penitenciar, nici în cadrul sistemului național de sănătate. El a precizat că trebuie să-și continue tratamentul în străinătate, cu încuviințarea instanței.
Tribunalul Constanța a amânat pronunțarea pentru măsurile preventive pentru data de 2 decembrie.

La finalul ședinței, avocatul Marius Mocanu a spus jurnaliștilor că Nicușor Constantinescu urmează să consulte dosarul, să-și pregătească apărarea pentru ca la următorul termen să dea o declarație în fața instanței.

"Am solicitat termen pentru pregătirea apărării. Domnul Constantinescu nu a luat la cunoștință nici de dosar, nici de rechizitoriu. S-a pus în discuție măsura menținerii arestului preventiv având în vedere că cele 30 de zile dispuse prin mandatul inițial expiră săptămâna viitoare, DNA a cerut menținerea arestului preventiv. Am formulat o cerere de înlocuire cu controlul judiciar pe cauțiune urmând ca instanța să admită din punct de vedere legal cererea pe care noi am formulat-o în principiu și să fixeze cuantumul unei cauțiuni pe care să o achităm, iar după aceea să discutăm pe fondul cererii dacă se va admite sau nu de către instanță”, a precizat Marius Mocanu.

Următorul termen pe fondul cauzei a fost fixat pentru data de 17 decembrie.

În acest dosar, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, de către procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Nicuşor Constantinescu şi că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, a precizat DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, a precizat DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au mai stabilit procurorii.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Cele mai citite

Ce avantaje asigură țevile din inox pentru instalații sanitare

Se întâmplă frecvent ca persoanele care nu cunosc foarte bine metalele să nu ştie tot ce este este important despre aliaje și proprietățile acestora....

Dani Alves rămâne în închisoare. Brazilianul riscă o pedeapsă de 9 ani

Fotbalistul brazilian Dani Alves va rămâne în închisoare, după ce judecătorii i-au respins a treia cerere de eliberare provizorie, motivația fiind accea că riscul...

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă