18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialManagerul „performant“ lăudat de Fenechiu, scos pe tuşă de Ramona Mănescu

Managerul „performant“ lăudat de Fenechiu, scos pe tuşă de Ramona Mănescu

Ministerul Transporturilor a revocat din funcţie întregul CA al CFR SA, compania de infrastructură feroviară, deoarece acesta nu ar fi stat cu ochii de directorul general al CFR SA, George Micu. Acesta ar fi prejudiciat compania.

Ministerul Transporturilor (MT) a revocat din funcţie, la finele săptămânii trecute, întregul Consiliu de Administraţie al CFR SA (CA CFR), compania care gestionează infrastructura feroviară naţională. Motivul oficial este acela că CA al CFR nu ar fi supravegheat corespunzător activitatea lui George Micu, directorul general al companiei. În ab­senţa unei supravegheri îndeaproape, George Micu ar fi adus prejudicii companiei.

„Au fost constatate o serie de nereguli grave în actul de management al administratorilor (CA –n.r.), printre care menţionăm: neîndeplinirea obligaţiei de supraveghere şi control a executivului companiei, ceea ce a permis perpetuarea unor acte prejudiciabile pentru companie săvârşite de executiv şi constatate de organele de control”, a comunicat ministerul motivele.

George Micu, un apropiat al fostului ministru al Transporturilor Anca Boagiu, a fost director general al CFR Marfă sub şefia PDL la MT. Venit în funcţia de ministru, Relu Fenechiu a destituit, la rândul său, primul consiliu de administraţie al companiei şi pe fostul director general Dimitris ­Sophocleous şi a numit un nou CA al CFR, împreună cu George Micu la cârma firmei de stat. Chestionat de presă la acel moment asupra salariului uriaş câştigat de George Micu (peste 10.000 de euro lunar), Relu Fenechiu a sfătuit ziariştii să lase demagogia deoparte, deoarece nu ar putea exista management performant fără salarii bune.

Aşa-zisele “performanţe” ale lui George Micu nu sunt văzute acum cu ochi buni de către actualul ministru, Ramona Mănescu. Aceasta ar dori să scape de Micu, însă nu poate face în mod oficial acest lucru deoarece numirile şi destituirile sunt făcute de CA.

Ca urmare, Ramona Mănescu a numit un nou CA căruia i-a trasat sarcina schimbării directorului general. “Adunarea Generală a Acţionarilor a pus în vedere noului Consiliu de Administraţie să analizeze de urgenţă modul de îndeplinire de către dl Micu George a îndatoririlor sale de director general interimar al societăţii”, afirmă MT într-un comunicat.

Noul CA al CFR, care va avea sarcina debarcării lui George Micu, este compus din Ovidiu Petrişor Artopolescu, membru PNL şi în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, Ovidiu Puţura, judecător şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Victor Cionga, managing partner la AZ Capital ­Advisors şi fost preşedinte al Bursei de ­Valori Bucureşti, Florin Luca, consultant financiar, şi George Ciobănaşu, auditor financiar.

Ce i se reproşează lui Micu?

Un raport al Corpului de Control al ministrului Transporturilor din luna decembrie menţiona ca fapte grave dispariţia a 1125 de vagoane de la compania CFR SA, plata în avans a 51 de milioane de euro către fraţii Alexandru şi Traian Horpos, patronii companiei STRACO, sumă acordată ilegal de conducerea CFR SA, pentru modernizarea tronsonului Vinţu de Jos-Simeria. „România liberă“ a fost una dintre primele publicaţii ce au scris despre ilegalităţile licitaţiei derulate de către CFR SA în urma căreia un contract valorând aproape 300 milioane de euro a fost acordat asocierii FCC-Alpine-Straco. Refuzul primei echipe manageriale private de la CFR SA de a acorda contractul celor trei firme a fost adevăratul motiv al destituirii acesteia.

În primele două săptămâni de la venirea sa la cârma CFR SA, George Micu a şi semnat contractul cu asocierea româno-spaniolă, deşi exista un proces în justiţie exact pe tema acestei achiziţii publice. ­Instanţele de judecată au impus CFR să anuleze contractul semnat ilegal cu FCC-Alpine-Straco. Proiectul din fonduri europene este blocat, iar CFR SA poate fi bun de plată dacă FCC-Alpine-Straco ar cere daune pentru ruperea contractului.

CFR, caz în oglindă cu Tarom

Destituirea CA al CFR prezintă puternice similarităţi cu eliberarea din funcţie a fostului CA al Tarom, condus de bancherul Dan Pascariu. Şi la CFR SA şi la Tarom, CA au avut opinii diferite de Ministerul Transporturilor în privinţa oportunităţii destituirii directorului general. La Tarom, fostul CA a dorit schimbarea belgianului Christian Heinzmann din funcţia de director general al liniei aeriene, deoarece acesta ar fi fost un manager slab care nu numai că nu şi-a îndeplinit obligaţiile din mandat, ba chiar ar fi folosit funcţia în interes personal. Fostul CA l-a acuzat pe Heinzmann că a primit de la Sky Team, alianţa aeriană din care face parte şi Tarom, bilete gratuite de avion pentru familia sa. În schimbul favorurilor, Heinzmann ar fi avut o poziţie mai blândă la negocierile cu Sky Team, susţinea fostul CA. Ramona Mănescu nu a răspuns public acuzelor formulate de fostul CA. ­Mănescu l-a păstrat în funcţie de Heinzmann, iar fostul CA a fost demis. La CFR situaţia a fost inversă. Mănescu l-ar dori plecat pe George Micu, însă CA al CFR, condus de Florian Kubinschi, ar fi închis ochii la prejudiciile aduse de directorul general. Cele două cazuri denotă un lucru: eşecul actualului sistem de management privat, lăudat de FMI şi de Guvern. În final imaginea este că ministrul Transporturilor, adică tot statul, se dovedeşte a fi adevăratul manager privat la companiile subordonate.

Directorul general CFR SA, George Micu nu a fost supravecheat îndeaproape de CA al CFR, spun Transporturile. foto mediafax

Cele mai citite

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...

Rusia – Ucraina, ziua 784: Țara vecină denunță un nou atac masiv asupra infrastructurii sale energetice

Forţele ruse au întreprins în noaptea trecută un nou ''atac masiv'' cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puţin şase răniţi,...

Primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și fastuoasa investire a lui Putin. Simple încondeieri

Două evenimente majore, nemediatizate la aceleași dimensiuni - primirea triumfală a lui Xi Jinping la Élysée și investirea lui Vladimir Putin cu un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă