16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMallurile fantomă din Arad

Mallurile fantomă din Arad

Din opt centre comerciale programate, doar unul funcţionează.

 

Anul 2012 ar fi trebuit să fie unul de boom economic pentru municipiul Arad: cele opt mall-uri ar fi fost finalizate, iar Aradul ar fi fost un nod comercial de invidiat. Ar fi venit cumpărătorii din toată Europa, hotelurile şi restaurantele ar fi fost pline ochi, iar nivelul de trai al arădenilor ar fi fost cu siguranţă altul. A venit, însă, criza economică şi situaţia s-a schimbat: din cele opt mall-uri aflate în stadiu de proiect, unul funcţionează de un an şi jumătate, iar cel de-al doilea va fi deschis în această toamnă.

Aradul, mai tare decât ­Budapesta?

Aradul ar fi fost oraşul cu opt mall-uri, invidiat de marile capitale europene pentru o dezvoltare a comerţului şi vânzărilor care ar întrece orice aşteptare. Un municipiu cu mai puţin de 200.000 de locuitori a atras investiţii mai mari în centre comerciale decât Budapesta. Deocamdată, însă, mulţi dintre investitori mai aşteaptă înainte de a-şi concretiza planurile. Pe o distanţă de şase kilometri, ar fi fost ridicate şase mall-uri. Unii au crezut că este vorba despre o glumă, însă dezvoltatorii au gândit la Arad un pol comercial puternic care ar fi atras cumpărătorii din Ungaria şi Serbia.

La începutul mandatului său, primarul Gheorghe Falcă era optimist şi afirma că până în 2012, când ar fi urmat să fie finalizat şi ultimul mall în Arad, Aradul va fi unul dintre oraşele cu cele mai multe centre comerciale. Ele ar fi fost amplasate, conform proiectului, pe axa care face legătura cu autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean. Însă, a venit criza şi construcţiile nu au mai început. Aradul a rămas cu un singur mall adevărat, Atrium Center. Zeci de magazine, Cinema city, parcare cu sute de locuri se regăsesc în acesta. Centrul comercial Atrium Center Arad are o suprafaţă totală închiriabilă de 30.000 de mp şi o suprafaţă totală construită de aproximativ 70.000 mp. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 70 de milioane de euro. Mall-ul a adus sute de locuri de muncă şi a devenit una dintre atracţiile principale ale Aradului. Unii dintre comercianţi spun, însă, că numărul clienţilor este sub aşteptări.

Mall-ul de pe stadionul ­Strungul

În această toamnă, ar urma să fie deschis cel de-al doilea mall, pe fostul stadion Strungul. Aici este construit complexul comercial Mercury care va avea săli multiple de cinema, peste 100 de magazine printre care şi hipermarketul Cora, o parcare subterană. Celelalte mall-uri au rămas în faza de proiect, aşteptând vremuri mai bune. 

În loc de mall, bălării

AFI Europe România ar fi trebuit să construiască un centru comercial ultramodern în Arad, chiar peste drum de Atrium Center. A cumpărat vestita Fabrică de mobilă IMAR Arad, a demolat totul şi a împrejmuit terenul. Investiţia s-ar fi ridicat la 113 milioane de euro şi consta într-un centru comercial de 33.000 metri pătraţi şi o clădire-turn de birouri cu o suprafaţă de peste 16.000 de metri pătraţi. Centrul comercial, conform proiectului, ar fi fost deja finalizat încă din 2010, iar clădirea cu spaţii de birouri ar fi fost gata în acest an. Însă, de acest proiect nu s-a ales nimic. În spatele gardului, au crescut copacii, iar arădenii glumesc şi spun că este cel mai nou parc din oraş. Boschetarii şi prostituatele se adăpostesc noaptea în bălăriile de la mall, de raziile poliţiştilor. Hoţii de fier au pus ochii pe gardul din tablă zincată şi nu mai durează mult timp până când şi acesta va ajunge la centrele de colectare. Peste drum de AFI Europe şi Atrium Center, pe amplasamentul Fabricii de vagoane marfă ar fi trebuit să se ridice falnic, un alt mall. Investitorul a renunţat la proiect înainte de a demola ceva din vechea fabrică, care aşteaptă trecerea crizei economice şi probabil, un alt investitor, care să construiască altceva în locul clădirilor vechi de peste o sută de ani.

În apropiere, pe platforma fostei fabrici „Tricoul roşu”, conform proiectului, ar fi fost ridicat un complex comercial Real, primul cu etaj de acest tip. Fabrica a fost demolată şi pe terenul pe care ar fi trebuit construit centrul comercial cresc bălăriile. Boschetarii au furat cărămida din gard, arădenii din zonă aruncă gunoaiele şi aşteaptă ca creşterea economică de la televizor să-şi facă simţită prezenţa şi în Arad. În nordul municipiului, compania austriacă „Delta” şi-a anunţat intenţia de a aloca 300 de milioane de euro pentru un proiect imobiliar, care va cuprinde atât zone comerciale, cât şi spaţii de birouri şi rezidenţiale, pe o suprafaţă totală de 52 de hectare. Complexul „North Gate Park” va avea un mall pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi. La ieşirea spre Timişoara va fi construit un alt mall, „Ice Plaza”, iar beneficiar va fi „Ice Property” SRL. Alături de Complexul Armonia, pe fostul complex de creşterea porcilor „Ceala” ar trebui să se înalţe un alt mall. Conform proiectului, investiţia aparţine SC Property Developement One SRL, o companie imobiliară care intenţionează să construiască pe o suprafaţă de 20 de hectare spaţii comerciale cu subsol, parter şi trei etaje, hotel şi restaurante într-o clădire de şase etaje, parcare supraterană de cinci etaje cu o capacitate de 1.900 de locuri, etc. Deocamdată, aici pasc oile, iar mall-ul a rămas doar în proiect.

Criza economică a afectat vânzările

Criza economică şi implicit, tăierile salariale, ale bonurilor de masă şi ale celor cadou, precum şi reducerea numărului de locuri de muncă au afectat vânzările la Arad. Hipermarketurile arădene se întrec în promoţii pentru a-şi atrage cumpărătorii, care sunt dispuşi să scoată tot mai puţini bani din buzunare. Cu toate acestea, în oraş se deschid noi magazine, dar în zone populate, unde funcţionau doar alimentare sau buticuri de cartier. Deschiderea noului mall, în care va funcţiona şi un hipermarket Cora, va duce cu siguranţă la scăderea vânzărilor magazinelor din centrul comercial Armonia, situat la marginea oraşului. 


Criza a lovit şi micul comerţ

Nici micii comercianţi din Arad nu o duc prea bine. „Nu mai merge. Nu are lumea bani. Magazinul meu funcţionează de peste zece ani şi în ultimele trei luni sunt în pierdere. Dacă nici în august nu-şi revine, închid, îmi trimit vânzătoarele în şomaj şi eu îmi voi căuta un loc de muncă”, a declarat Mihai Ban, comerciant. El a prins şi vremuri mai bune, când comerţul arădean mergea extrem de bine: de la un magazin deschis acasă, unde vindea soţia lui, s-a extins, are trei vânzători, şi-a cumpărat în urmă cu cinci ani o maşină în leasing. „Dar, a venit criza şi totul s-a năruit”, povesteşte cu amărăciune Mihai Ban.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă