20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialMalaxa si Auschnit dau ultimatum Romaniei

Malaxa si Auschnit dau ultimatum Romaniei

Mostenitorii marilor industriasi s-au saturat sa fie dusi cu vorba de autoritati. Ei vor da in judecata statul roman daca pana pe 20 iunie nu rezolva problema Fondului Proprietatea.
Urmasii industriasilor interbelici Nicolae Malaxa si Max Auschnit, care au de valorificat titluri de despagubire de aproape 400 de milioane de euro, dar nu o pot face pentru ca Fondul Proprietatea nu functioneaza, mai asteapta pana la 20 iunie mult-trambitata ordonanta de modificare a legii de functionare a fondului. "Dupa discutii cu autoritatile, cele doua familii au acceptat sa astepte pana la 20 iunie, cand ni s-a promis ca ordonanta va fi adoptata. Daca la aceasta data legislatia privind Fondul Proprietatea nu va fi modificata, imediat vom introduce o actiune impotriva statului roman, pentru ca mostenitorii nu mai vor sa astepte. De mai mult de un an sunt promisiuni ca se va rezolva situatia, si nu s-a facut nimic", a anuntat Corin Trandafir, reprezentantul juridic al mostenitorilor, citat de Mediafax.
Mostenitorii au primit cele mai mari titluri de despagubire acordate vreodata de Romania, dar nu le pot converti in actiuni sau in bani gheata, pentru ca Fondul Proprietatea nu este inca listat la bursa. In luna martie a acestui an, mostenitorii intentionau sa dea in judecata Romania la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale, dar s-au razgandit la promisiunea autoritatilor ca in maximum o luna ordonanta de modificare a legii fondului va ajunge pe masa Guvernului. Daca mostenitorii lui Malaxa si Auschnit, cetateni americani, isi vor converti despagubirile in actiuni la Proprietatea, ei vor detine aproape 10% din fond.

Amanare

Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, a declarat ca cel mai probabil fondul va putea fi listat la bursa in 2008, dupa ce ii vor fi evaluate activele si va fi selectat un administrator. Cea mai mare problema este ca multe societati din portofoliul fondului sunt falimentare sau refuza sa fie listate la bursa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă