21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMai mulți copii din Galați, descoperiți de profesori cu tăieturi pe mâini....

Mai mulți copii din Galați, descoperiți de profesori cu tăieturi pe mâini. Primarul din Braniștea: O elevă de clasa a VII-a a recunoscut că s-ar fi jucat „Balena Albastră”

Șapte copii de la o școală dintr-o localitate gălățeană au fost descoperiți de profesori cu tăieturi pe mâini, informează Digi24. Potrivit primarului localității Braniștea, o elevă de clasa a VII-a a recunoscut că s-ar fi jucat „Balena Albastră”.

„La nivelul școlii s-au luat măsuri. S-a făcut o informare privind riscurile la care sunt expuși dacă se joacă astfel de jocuri pe Internet”, a precizat primarul, într-o intervenție la Digi24.

Primarul a mai spus că părinții copiilor ar fi știut că aceștia au tăieturi pe mâini: „Știți cum e, datorită faptului că pe părinți i-ar deranja dacă s-ar fi știut, au ținut secret”, a mai spus Marian Adămache, care a afirmat că unii dintre ei s-ar fi tăiat pe mâini „din teribilism”.

Anterior, în cursul zilei de vineri, polițiștii din județul Dâmbovița au anunțat că au descoperit șase copii care ar fi accesat jocul „Balena Albastră”. Unii dintre ei au parcuri mai multe probe, cel mai mic având vârsta de nouă ani, iar cel mai mare 17 ani, informează News.ro.

Astfel, în urma verificărilor efectuate de polițiștii dâmbovițeni, au fost identificați șase copii care au accesat acest joc, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Alexandra Niculae. În acest context, poliţiştii dâmboviţeni au demarat o serie de activităţi preventive al căror scop este informarea, atât a părinţilor, cât şi a cadrelor didactice şi mai ales a copiilor cu privire la riscurile la care aceştia din urmă se expun atunci când accesează internetul.


Citește și:  Fenomenul „Balena Albastră”. Sfaturile specialiștilor pentru părinții care vor să-și protejeze copiii de pericolele de pe rețelele de socializare 

A-i proteja pe copii de pericolele din mediul virtual reprezintă o adevărată provocare pentru părinți. Cea mai recentă amenințare la siguranța tinerilor, care a ajuns în atenția presei, este reprezentată de jocul online „Balena Albastră”.


Părinţilor şi profesorilor li se recomandă atenţie sporită la schimbările de comportament ale copiilor şi să apeleze la autorităţi de fiecare dată când au suspiciunea că aceştia au fost racolaţi pe internet de către persoane care le-ar putea face rău. Ei sunt sfătuiţi să monitorizeze aplicaţiile folosite de copii şi să instaleze pe calculatoare sau telefoane programe care le pot permite să vadă activitatea online a copiilor. Nu în ultimul rând, poliţiştii le recomandă părinţilor ai căror copii au acces la internet să discute cu aceştia şi să le explice care sunt riscurile atunci când sunt contactaţi de persoane necunoscute şi să îi sfătuiască să nu cedeze presiunilor diverselor grupuri care se formează în mediul virtual.

Un copil de 11 ani din Dâmbovița a fost găsit spânzurat, în urmă cu o săptămână. Datele preliminare ale anchetei deschise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa confirmă că băiatul accesa frecvent internetul şi se interesa de jocul „Balena Albastră”. Mai mulţi colegi de-ai copilului au povestit că l-au auzit pe băiat vorbind despre acest joc.

Și poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul „Balena albastră”. O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi, la Parlament, că este îngrijorată de fenomenul „Balena albastră” şi a menţionat că, deşi nu s-a stabilit o legătură între acest joc şi moartea unor adolescenţi, recomandă părinţilor şi dascălilor să supravegheze atent comportamentul elevilor.



„Balena Albastră”, jocul morții

Jocul rusesc „Balena Albastră" circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode", „călăuză” sau „mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.


 Citește și: FOTO + VIDEO. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”. Creatorul jocului, declarație șocantă despre tinerii care se sinucid: Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală. Jucătorii sunt amenințați de mentori să nu părăsească jocul: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. În Rusia, însă, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Jocul online „Balena Albastră” ar fi determinat peste 130 de adolescenţi să se sinucidă. În urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit, după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire.


Citește și:  Gestul elevilor ieșeni, care au ajuns la spital după ce au fost găsiți asfixiați, nu se regăsește între probele provocării „Balena Albastră”. Indicii care ar trebui să le dea părinților un semnal de alarmă: răni pe corp, tăceri prelungite și trezitul repetat la ora 04.20 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. Ulterior, însă, informația a fost infirmată de poliție. În Rusia, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

VIDEO. E gata! Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat au pus punct relației. “Viața merge înainte, indiferent de orice”

Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus "adio" după o relație frumoasă de trei ani. Tot ce e frumos are și un sfârșit. Cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă