35.1 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialMai multe județe, afectate de ninsoare. Drumarii au intervenit cu utilaje de...

Mai multe județe, afectate de ninsoare. Drumarii au intervenit cu utilaje de deszăpezire

Mai multe utilaje de deszăpezire şi cu material antiderapant au intervenit, joi, în judeţele Braov și Harghita , unde ninge abundent şi se circulă îngreunat. Totodată, în judeţul Sibiu, la Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară 29 de centimetri, informează Mediafax.

Astfel, în judeţul Braşov, circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă şi se intervine cu utilaje de deszăpezire, iar pe principalele drumuri naţionale – DN 1, DN 73, DN 13, DN 1 A, DN 11 -, dar şi pe cele secundare sunt filtre de Poliţie, care verifică dacă autovehiculele sunt echipate cu anvelope de iarnă, informează Centrul Infotrafic.

În judeţul Harghita, traficul rutier se desfăşoară îngreunat, în condiţii de iarnă, mai ales în zonele înalte, iar drumarii intervin cu material antiderapant şi cu utilaje de deszăpezire.

„Avem 29 de utilaje de deszăpezire care acţionează pe drumurile naţionale din judeţ, autobasculante cu lamă şi de împrăştiat material antiderapant. Stratul de zăpadă de pe carosabil este variabil, în funcţie de altitudine, cel mai consistent în zonele înalte, la vârf, în pasuri şi trecători. În cursul dimineţii au fost împrăştiate peste 100 de tone de material antiderapant”, a spus şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu.

Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă proaspăt depus măsoară 15 centimetri în staţiunea Harghita Băi, unde tunurile de zăpadă au fost puse în funcţiune, zece centimetri la Lacu Roşu şi şapte centimetri la vârful Bucin, şi continuă să ningă.

Citește și: Avertizare meteo: Cod galben de NINSORI, în 28 de județe. PLOI, în sud și sud-est

Poliţia Rutieră Harghita a suplimentat echipajele fixe şi mobile pe teren, cu precădere în zonele cu potenţial ridicat de producere a accidentelor, pe DN 12 A, la vârful Frumoasa, pe DN 12 C, în zona Lacu Roşu, pe DN 13 A, în trecătoarea Harghita şi la vârful Calonda, pe DN 13 B, în pasul Bucin, şi pe DN 15, la vârful Creanga, spre Borsec.

„Se verifică echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă şi a autovehiculelor de mare tonaj cu anvelope corespunzătoare sezonului rece şi cu lanţuri antiderapante. Pe de altă parte, se acţionează pentru fluidizarea traficului şi pentru atragerea atenţiei conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, pentru că ninge abundent. În cursul dimineţii s-au produs mai multe accidente uşoare în judeţ, cum ar fi derapări, intrări în şant şi ieşiri în decor”, a declarat Gheorghe Filip.

Jandarmii montani de la cele patru posturi montane din staţiunile Harghita Băi, Lacu Roşu, Borsec şi Băile Tuşnad patrulează pe traseele montane care prezintă un risc ridicat pentru turiştii care sunt în zonă şi care sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Decembrie.

În judeţul Sibiu, la Bâlea Lac stratul de zăpadă a ajuns la 29 de centimetri, iar reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu au declarat  că în întreg judeţul ninge abundent şi va continuă să ningă până la orele prânzului.

„Stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsoară 29 de centimetri, la Păltiniş este de opt centimetri, iar la Boiţa este de trei centimetri”, au declarat reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Aceştia au precizat că joi după-amiază precipitaţiile vor continuă sub formă de lapoviţă, iar în cursul nopţii de joi spre vineri este posibil să se formeze polei în anumite zone.

În municipiul Sibiu, traficul este îngreunat din cauza zăpezii şi a ninsorii abundente, şoferii fiind nevoiţi să parcurgă şi în 40 de minute un traseu care, în condiţii normale, se face în maxim zece minute.

În judeţul Argeş, circulaţia pe DN 73 se desfăşoară cu restricţii, joi, pe tronsonul cuprins între oraşul Câmpulung şi limita cu judeţul Braşov, TIR-urile fiind oprite în parcări pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Argeş, traficul rutier pe DN 73 este restricţionat, joi, din cauza ninsorilor, fiind impuse restricţii pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Astfel, TIR-urile sunt trase pe dreapta în parcări, atât în judeţul Argeş cât şi în Braşov, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire ale Secţiei Drumuri Naţionale.

Tot în judeţul Argeş, circulaţia a fost complet blocată, joi dimineaţă, din cauza zăpezii, în zona localităţii Dâmbovicioara, însă la ora transmiterii acestei ştiri drumul a fost redeschis.

În judeţul Prahova s-au înregistrat probleme din cauza zăpezii. Astfel, joi, în jurul orei 10.00, un TIR încărcat cu votcă a derapat pe serpentinele de pe DN 1 A, carosabilul fiind acoperit cu un strat de zăpadă de doi centimetri. Autotrenul nu s-a răsturnat şi a blocat parţial drumul. După aproximativ 40 de minute, autotrenul a fost scos de pe carosabil, iar traficul rutier a fost reluat în condiţii normale.

Poliţia recomandă şoferilor să circule cu viteză redusă, să mărească distanţa în mers între autovehicule şi să aibă pregătite lanţuri antiderapante care, la nevoie, să poată fi utilizate.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă