20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMai, luna florilor şi a grădinii

Mai, luna florilor şi a grădinii

Pentru a avea o grădină frumoasă în sezonul florilor trebuie să fim atenţi la mai multe aspecte. De aceea ne-am adresat unui specialist, ing. horticol Carmen Uscoiu, de la Florăria Carmen, tel: 0723.504.813

De ce este recomandat să se facă apel la un specialist pentru grădină?

Este bine să se apeleze la specialist atunci când se doreşte a se interveni, cu diferite operaţii sau pentru o amenajare, într-o grădină, primind astfel informaţiile şi sugestiile cele mai potrivite acestui domeniu. Acelaşi lucru se întâmplă şi atunci când intervenim la plantele de interior.

Pentru cei interesaţi, cum şi unde pot fi găsiţi astfel de specialişti?

Cei interesaţi se pot adresa firmelor abilitate în acest domeniu, care au personal cu studii calificate. Aceste firme pot fi contactate pe internet, în reviste de profil sau din reclame.

Cum se fac tăierile şi tunderile la pomi? Dar la trandafiri şi arbuşti decorativi?

Tăierile la pomi se execută în primăvară, la pornirea în vegetaţie, când se elimină ramurile uscate, cele afectate puternic în anul precedent şi peste iarnă, ţinându-se cont, în funcţie de specie, de forma coroanei şi de ramurile cu rod. O altă perioadă de tăieri este în cursul vegetaţiei, când se păstrează forma coroanei, se elimină ramurile lacome apărute, se eliberează uşor mijlocul coroanei pentru a pătrunde lumina. Spre sfârşitul verii, tăierile se fac pentru formarea ramurilor de rod ce asigură, în cazul pomilor fructiferi, recolta pentru anul următor.

Cum se măsoară pH-ul şi, în funcţie de rezultat şi de plantele respective, ce recomandări se pot face?

Ph-ul solului se poate măsura cu un aparat special sau cu benzi de hârtie indicatoare de ph. Majoritatea speciilor cer un ph neutru spre uşor alcalin (7 – 6,5), dar sunt şi excepţii cum ar fi: hortensia, azaleea, camellia, care cer un pH mai acid (4,5 – 6,5) sau magnolia, saxifrage cu un pH alcalin (7,5-8).

Recomandaţi tratamentele cu produse chimice?

Datorită varietăţii mari de boli şi dăunători, cât şi rezistenţei acestora la metodele de combatere, recomandăm folosirea produselor chimice într-un mod ponderat, alternând produse de contact, care se stabilizează la suprafaţa frunzei, cu cele sistemice, care se absorb de către celulele-stomate şi pătrund în frunză.

Ce îngrăşăminte propuneţi? Unde se găsesc?

Recomandăm folosirea îngrăşămintelor chimice, pe lângă cele organice, în doze şi concentraţii prescrise de specialişti. Acestea se pot aplica atât în perioada de repaus, când intervalul dintre două fertilizări este mai mare (1-2 ori/lună până la o dată la 3 luni), cât mai ales în vegetaţie, când acest lucru se poate face săptămânal. Îngrăşămintele folosite este indicat să aibă o compoziţie echilibrată (N,P,K), dar şi macro şi microelemente. Atât pesticidele produse de combatere a bolilor şi dăunătorilor, cât şi îngrăşămintele este bine să se achiziţioneze din magazine specializate, unde, în prezenţa specialiştilor, se poate alege, în funcţie de plantele avute, gama de produse corespunzătoare şi se primesc informaţii legate de concentraţii şi modalităţi de aplicare.

Cum se întreţine gazonul?

Îngrăşămintele care se aplică (odată cu apa) trebuie să conţină atât macro cât şi microelemente ca: Bor, Fe etc. În condiţii normale de dezvoltare se taie o dată la săptămână, iar pentru terenurile de sport, o dată la două săptămâni.

Cele mai citite

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

VIDEO. Poli Iași obține victoria în partida cu FC Hermannstadt

Într-un meci tensionat din cadrul etapei a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal, Politehnica Iași a reușit să învingă echipa FC Hermannstadt...
Ultima oră
Pe aceeași temă