36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialMai avem nevoie de inca un SMURD. Dar unul dedicat prevenirii dezastrelor

Mai avem nevoie de inca un SMURD. Dar unul dedicat prevenirii dezastrelor

 

Nenorocirea care s-a intamplat azi-noapte intr-un club din Bucuresti ne arata ca avem nevoie de un al doilea SMURD. Cel de-al doilea trebuie sa previna nenorocirile.

Precum spelunca mortii din Capitala, multe altele sunt in toata tara, baruri, restaurante, stabilimente. Care functioneaza fara autorizatii. Sau cu autorizatii luate pe genunchi.

A, ca se fac controale?! Da, si? Care e rezultatul? Se dau amenzi? Cum spunea un primar de sector. Ca s-a controlat clubul ars. Control facut in urma cu cateva zile. Si ca s-au aplicat amenzi pentru o serie de nereguli.

Amenzile sunt frectie la picior de lemn. Cei amendati pot foarte bine, a doua zi dupa control, sa conteste in instanta amenda. Si urmeaza un proces pana la calendele grecesti. Clubul sau restaurantul continua sa functioneze, in timpul procesului, fara sa remedieze nicio neregula, incalcand in continuare legea. S-a intrebat vreodata cineva cati dintre cei amendati pentru diverse nereguli au si platit, in cele din urma, amenda? Ca sa nu mai spun ce se intampla dupa plata amenzii. Nimic!

Alta trebuie sa fie calea de eliminare a tuturor celor care fac cluburi si restaurante fara nicio autorizatie, dupa principiul “investitie minima, profit maxim”. Acea noua cale este masura desfiintarii. Pentru cea mai mica neregula – personal necalificat, mancare stricata, instalatii electrice defecte – disparitia din temelii a speluncii, fara alte discutii, fara amenzi, fara interpretari. Dar pentru asta avem nevoie de o reforma radicala. De o institutie nationala care sa fie capabila sa tina totul sub control. Sa nu mai existe situatii in care tot felul de smecheri, cu bani multi sau cu spate politic solid, fac baruri si cluburi si calca legea in picioare. Fara sa le pese de autorizatii. Si mai ales fara sa le pese de viata oamenilor. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă